Botoșănenii sunt așteptați la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Din străbuni, din oameni buni…”. Jandarmii le vor asigura paza

Botoșănenii sunt așteptați la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Din străbuni, din oameni buni…”. Jandarmii le vor asigura paza

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă  “Din străbuni, din oameni buni…”, ajuns la cea de a 45-a ediție, duminică, 22 decembrie a.c., în Piața Revoluției din municipiul Botoșani.

Pentru a pune în lumină tradiţia populară, cultura şi folclorul local, zonal, numeroase formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din judeţ şi din ţară, vor împărtăşi publicului tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun şi de Anul Nou.

Programul manifestării:

Ora 10:00: va incepe Parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă, pe traseul: Consiliul Judeţean – Casa Sindicatelor – Colegiul Național „A.T. Laurian”- Pod de Piatră – Calea Națională – Direcţia Muncii – Hotel Rapsodia – Palatul Administrativ;

Ora 11:00: spectacolele formațiilor de datini și obiceiuri din județ și din țară în Piața Revoluției, unde va fi amplasată scena. 
Vor prezenta spectacole de datini și obiceiuri de iarnă formațiile din localitățile:  Băluşeni, Corlăteni, Costeşti-Răchiţi, Coşula-Pădureni, Cristeşti, Cândești, Durneşti, Ibăneşti, Lozna, Oneaga, Sarafineşti-Corni, Văculeşti, Ştiubieni, Vlăsineşti, Vorona, Mileanca, Vârfu Câmpului, Curteşti.

De asemenea, vor oferi spectacole formaţiile de datini şi obiceiuri invitate din alte judeţe: Bacău-Dofteana, Iaşi-Scobinţi, Vrancea-Păuneşti, Vaslui-Cozmeşti, Suceava-Stroieşti, Bacău – formaţia Universităţii “Vasile Alecsandri”, Republica Moldova – Raionul Edineţ-sat Parcova şi Raionul Cantemir-oraş Cantemir.

Pază asigurată de Jandarmerie        

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani va asigura ordinea şi liniștea publică la Festivalul de datini şi obiceiuri.

Efectivele de jandarmi, în cooperare cu polițiști, polițiști locali și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii civilizate a manifestării culturale.

De asemenea, parada festivalului, care va avea loc pe traseul Piaţa Revoluţiei - Casa Sindicatelor - Colegiul Naţional ,,A.T. Laurian” - Pod de Piatră - str. Calea Naţională - Direcţia Muncii - Palatul Administrativ, va fi supravegheată de forţele de ordine, pentru preîntâmpinarea unor posibile incidente.

Polițiștii rutieri vor lua măsurile necesare pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal, care ar putea fi îngreunat pe timpul desfășurării paradei.

Jandarmii vor acţiona pentru prevenirea faptelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice şi a infracţiunilor, cetăţenii fiind sfătuiţi să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să solicite sprijinul acestora  în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgenţă 112, în cazul în care au loc astfel de evenimente.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
443

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
346

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
337

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....