Ziua Mondială a Prematurității a fost marcată și la Botoșani. Cu această ocazie, personalul Maternității a organizat un moment special, dedicat copiilor născuți prematur.
Micuții au fost întâmpinați de asistentele și infirmierele, dar și de doamnele doctor, care au avut grijă de ei la naștere. Au avut baloane, dulciuri, cabină de fotografiat și jucării, marcând astfel momente deosebite în prezența părinților.
Povești ale prematurilor botoșăneni
Momentul nașterii, dar și tot ce urmează după reprezintă amintiri și povești impresionante, chiar lecții de viață. De la prematuri putem învăța să luptăm. Să luptăm cu dârzenie pentru viața noastră, pentru lucruri mai bune, așa cum o fac ei în primele clipe de viață.
„Este minunat. Atât timp cât îi vedem pe ei că luptă și sunt puternici, asta ne dă și nouă putere să fim alături de ei. Mi-a fost și frică, am fost răscolită de un amalgam de emoții, de speranță chiar”, a declarat o mămică.
O mamă de gemeni a povestit că, deși mai are acasă un copil mai mare, i-a fost destul de greu. Și nu pentru că ar fi avut alte afecțiuni medicale, ci pur și simplu pentru că au fost micuți la naștere, provenind dintr-o sarcină gemelară.
„Suntem Tudor și Ștefan. Ne-am născut la 32 de săptămâni, am stat în spital aproximativ o lună. Nu au avut probleme de sănătate, doar că au fost micuți la naștere. Fiind o sarcină gemelară s-au născut mai devreme de termen. A fost foarte greu la început, pentru că nu te poți raporta la alți copii, chiar dacă mai avem un copil mai mare”, a spus o mamă a doi gemeni.
Poveștile altor copilași au fost prezentate de șefa Secției de Neonatologie, dr. Carmen Zaboloteanu, care i-a avut sub supraveghere din primele clipe de viață.
Dr. Carmen Zaboloteanu a declarat că Ziua Mondială a Prematurității este organizată, an de an, pentru a conștientiza populația ce înseamnă să fii prematur. Nu este o boală, dar i se poate întâmpla oricărui copil.
„Vârsta la care reanimăm copiii scade, copiii prematuri încep să fie din ce în ce mai diversificați în sensul că prematuritatea nu mai este atât de simplă cum o credeam înainte. Adică, sunt copii care se nasc la termen, iar alții nu și trebuie luate anumite măsuri. Asta vrem să conștientizeze lumea, că atât timp cât o sarcină nu este declanșată natural și trebuie să fie mai devreme decât termenul stabilit poate fi vorba de un copil prematur. Prematuritatea nu este o boală, dar i se poate întâmpla oricui și orice copil se poate naște mai devreme de termen. La nivelul Maternității din Botoșani avem aproximativ 154 de copii prematuri. În această zi este vorba despre puterea unui prematur”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Maternității.