Astăzi se împlinesc 382 de ani de la momentul aducerii moaștelor Sfintei Parascheva la Iași

Pe 13 iunie se împlinesc 382 de ani de la momentul aducerii moaÈ™telor Sfintei Cuvioase Parascheva la IaÈ™i, în Biserica „SfinÈ›ilor Trei Ierarhi”. Locul în care au fost aÈ™ezate moaÈ™tele este cinstit È™i astăzi printr-un veÈ™mânt al Sfintei care este pus la închinare, dar È™i prin moaÈ™tele Sfântului Vasile cel Mare, primite în dar de către Domnul Vasile Lupu al Moldovei de la Patriarhul Macarie al Antiohiei.

Această zi este prăznuită prin săvârÈ™irea Sfintei Liturghii, mulÈ›umind lui Dumnezeu pentru faptul că, după atâÈ›ia ani în care mănăstirea a fost închisă, în urma secularizării averilor mănăstireÈ™ti È™i izgonirii călugărilor, Cuvioasa Parascheva poate fi sărbătorită în locul în care i-au fost aduse moaÈ™tele pentru prima dată.

 

Ziarul doxologia scrie că, în anul 1641, la 13 iunie, moaÈ™tele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva au ajuns la IaÈ™i È™i au fost aÈ™ezate cu multă cinste în frumoasa biserică, atunci zidită, a Mănăstirii „SfinÈ›ilor Trei Ierarhi”. Aici au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu È™i, apoi, transferate în noua Catedrală mitropolitană din IaÈ™i, unde se află È™i astăzi.

Se È™tie că, pe la jumătatea secolului XI, anul 1050, la vârsta de 27 de ani, Sfânta Parascheva È™i-a dat sufletul în mâinile Domnului, iar, mai târziu, în urma unor minuni la mormântul ei, moaÈ™tele Cuvioasei au fost aflate întregi È™i s-au pus, spre cinstire È™i închinare, în biserica SfinÈ›ilor Apostoli din satul natal Epivat, unde au rămas aproape 175 de ani.

În anul 1223, È›arul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) a strămutat moaÈ™tele Cuvioasei Parascheva la Târnovo, capitala Bulgariei, fiind depuse în catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 1393, căzând Bulgaria sub ocupaÈ›ia turcilor, sfintele ei moaÈ™te au fost dăruite pentru puÈ›in timp lui Mircea cel Bătrân, domnul Țării RomâneÈ™ti. După trei ani, turcii le-au dat cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le strămută la Belgrad, unde vor rămâne 125 de ani.

În anul 1521, turcii ocupă È™i Serbia È™i iau din nou ostatice moaÈ™tele Sf. Parascheva, pe care le duc în palatul sultanului din Constantinopol. Apoi, ele sunt răscumpărate de la turci de către Patriarhia Ecumenică cu 12.000 de ducaÈ›i de aur È™i rămân în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani.

În anul 1641, însă, ajungând Patriarhia de Constantinopol datoare la Poarta otomană cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus asupra Bisericii, Patriarhul Partenie a dăruit moaÈ™tele Cuvioasei Parascheva, drept recunoÈ™tință, domnului Moldovei Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile Patriarhiilor de Constantinopol È™i Ierusalim pe mai mulÈ›i ani.

„Binecinstitorul È™i de Hristos iubitorul Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnitor a toată Moldova, fiind râvnitor È™i apărător al sfintei evsevii răsăritene, după dumnezeiasca îngrijire, a strămutat din Constantinopol cu multă osârdie È™i prea multă dorință aceste cinstite moaÈ™te ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea din Târnovo. Aceasta strămutare s-a făcut a treia. Iară prea sfinÈ›itul È™i fericitul a toata lumea Patriarh D. Partenie, cu bunăvoinÈ›a È™i sfatul Bisericii, a trimis aceste sfinte moaÈ™te, ca pe o vistierie dumnezeiască, cu prea fericiÈ›ii trei mitropoliÈ›i D. Ioanichie, D. Partenie al Adrianopolei si D. Teofan al Paleon – Patron, în zilele prea sfântului chir Varlaam, Mitropolitul Sucevei È™i a toată Moldova. Iară binecinstitorul È™i de Hristos iubitorul È™i cu mila lui Dumnezeu Stăpân al nostru, È™i Domnitor a toată Moldova, Io Vasile Voievod, de acasă ieÈ™ind cu evlavie È™i din tot sufletul primind aceasta nepreÈ›uită vistierie, potrivit le-au pus si le-au păstrat în cea nouă zidită biserică a SfinÈ›ilor Trei Ierarhi, spre cinstea È™i mărirea lui Dumnezeu Celui lăudat în Treime È™i spre veÈ™nica solire a Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, pentru lăsarea păcatelor sale È™i a tot strălucit neamului său. În anul de la Adam 7149 (1641), iară al domniei lui al 8-lea, in 13 iunie”, scrie pe marmura baldachinului Cuvioasei Parascheva din Biserica Mănăstirii „SfinÈ›ii Trei Ierarhi” din IaÈ™i.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nicuşor Dan l-a primit la Cotroceni pe preşedintele Adunării Naţionale a Coreei de Sud. Ce au discutat cei doi oficiali!

astăzi, 17:44

PreÅŸedintele NicuÅŸor Dan l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe preÅŸedintele Adunării NaÅ£ionale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat în vizită oficială în Å£ara noastră, inf...

AJOFM Botoșani a făcut publice peste 300 de locuri de muncă. Ce caută angajatorii din județ!

astăzi, 17:00

Potrivit datelor rezultate din declaraÈ›iile agenÈ›ilor economici privind locurile de muncă vacante, la data de 28.07.2025, în evidenÈ›ele AgenÈ›iei JudeÈ›ene pentru Ocuparea ForÈ›ei de Muncă ...

Recolte promițătoare în Botoșani: Grâu, orz și rapiță peste nivelul de anul trecut

astăzi, 15:47

Toate culturile agricole însămânÈ›ate în toamnă È™i recoltate în această perioadă au o producÈ›ie mai bună față de anul precedent, potrivit DirecÈ›iei pentru AgriculturÄ...