Astăzi se împlinesc 15 ani de când ÎPS Teofan a fost întronizat drept Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Astăzi se împlinesc 15 ani de când ÎPS Teofan a fost întronizat drept Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Astăzi, 8 iunie, se împlinesc 15 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a fost întronizat drept Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Ceremonia de întronizare a avut loc în 2008, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după slujba Sfintei Liturghii – și a fost săvârşită în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către un sobor de 32 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de peste 5.000 de credincioși.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva constituie pentru mine o încurajare, un sprijin, o gardă de suflet pentru lucrarea care începe astăzi. Vă îmbrățișez cu dragoste multă pe fiecare în parte. Să ne dea Dumnezeu putere ca, împreună cu dumneavoastră, să mergem mai departe spre mântuirea sufletelor noastre şi spre slava lui Dumnezeu. Să Îl rugaţi pe Dumnezeu să-mi dea putere ca, împreună cu fraţii preoţi şi cu dumneavoastră, acest venerabil popor din Moldova şi Bucovina, să continuăm lucrarea predecesorilor în scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în mod special lucrarea celor 18 ani de jertfă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a declarat pe atunci cel de-al 80-lea întâistătător al Mitropoliei Moldovei.

În cei 15 ani de slujire în inima Moldovei, Mitropolitul Teofan a reorganizat, a îmbunătățit și a oferit continuitate în proiectele și sectoarele deja existente. De asemenea, a inițiat numeroase proiecte în domeniile teologiei, educației, asistenței sociale, medicinii, psihologiei, turismului. A slujit constant la Catedrala Mitropolitană și în întreaga Arhiepiscopie, a participat la sfințiri și resfințiri de biserici și mănăstiri, a fost mereu aproape de cler și popor.

Doxologia a prezentat câteva aspecte importante din activitatea derulată de ÎPS Teofan de la întronizare și până în prezent.

2008

Pe 8 septembrie, patru arhierei, în frunte cu IPS Teofan, au sfințit noua biserică a Mănăstirii Hadâmbu, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Pe 21 iulie a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfinților Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche. Tot o proclamare locală a avut loc pe 1 octombrie – canonizarea Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani.

2009

În ședința Consiliului Eparhial din 10 martie a fost decisă înființarea Editurii Doxologia, editură care susține activitatea culturală și misionară a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin editarea de publicații de înaltă calitate.

Racla care adăpostește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost restaurată și resfințită, apoi, pe 16 iunie. Datând din 1891, din timpul Mitropolitului Iosif Naniescu, a avut nevoie de reînnoirea lemnului de chiparos și repararea încuietorii. În plus, s-a intervenit la argintul cu care era îmbrăcată racla şi s-au aurit chipurile sfinţilor români sculptate pe ea.

Pe 9 septembrie a avut loc sfințirea Bisericii „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”.

2010

În perioada 13-21 ianuarie, Înaltpreasfințitul Teofan a mers la ortodocșii din Tanzania. În cadrul acestei vizite, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a hirotonit un preot și un diacon, a botezat aproximativ 1.200 de persoane care au îmbrățișat credința ortodoxă și a săvârșit Taina Cununiei pentru 60 de noi familii.

Pe 15 septembrie a fost pentru prima dată când s-au deschis porțile pentru elevi la Școala „Varlaam Mitropolitul”, școală patronată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

2011

Pe 20 februarie, Biserica Mănăstirii Golia din Iași cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost resfințită după 350 de ani de la prima târnosire, la eveniment fiind prezent Preafericitul Daniel, Patriarhul României. Cu acest prilej, Mănăstirea Golia a primit și un al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”.

În ziua de 14 iunie, la invitația IPS Teofan, în România a sosit un arhipăstor georgian, Înaltpreasfințitul Ștefan, Arhiepiscop de Lentekhi si Tsageri. Cei doi au slujit Sfânta Liturghie la mai multe biserici și mănăstiri, dar au avut și participări la sfințiri și resfințiri ale unor lăcașe de cult.

În perioada 6-12 septembrie, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Finlandei condusă de Înaltpreasfinţitul Panteleimon, Mitropolit de Oulu, s-a aflat într-un pelerinaj în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În acest context, IPS Teofan a slujit Sfânta Liturghie alături de IPS Panteleimon la Mănăstirea Vorona.

În preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva s-a făcut și sfințirea lucrărilor de extindere a Spitalului Providența – primul spital din cadrul Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătății.

2012

La 1 mai a fost înființat Protopopiatul Iași 3, la care au fost arondate parohiile din mediul rural.

Pe 21 mai 2012, Excelența Sa Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena şi cardinal al Bisericii Romano-Catolice, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Fiind un prieten al Bisericii Ortodoxe Române, Christoph Schönborn a fost primit la Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La 13 octombrie a avut loc Sfințirea noului Sediu al Policlinicii Providența – policlinică sprijinită şi ocrotită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Pe 25 mai, IPS Teofan a participat la sfințirea Muzeului Unirii, un monument ieșean care cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă.

Pe 23 noiembrie, Institutul Regional de Oncologie a fost sfințit de către IPS Părinte Teofan, cu prilejul inaugurării oficiale.

2013

Prima comunitate de tip colegiu din Iași, cea a Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, s-a bucurat pe 22 octombrie de prezența și binecuvântarea IPS Părinte Teofan care, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit sediul noului așezământ aflat sub ocrotirea Sfântului Nicolae.

La invitația Înaltpreasfinţitului Teofan, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolit de Mesogaía şi Lavreotikí, a susținut pe 31 octombrie două conferinţe la Iaşi. În prima, a vorbit studenților teologi despre „Problemele bioetice contemporane și Biserica Ortodoxă”. Cea de-a doua s-a intitulat „Cum (re)devenim tineri? (Tinerețea mesajului creștin)”.

În perioada 18-25 noiembrie, IPS Teofan a efectuat o vizită la așezăminte ortodoxe din Statele Unite ale Americii și Canada. În acest context, a participat ca delegat al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii cu mulțumire adusă lui Dumnezeu la împlinirea a 40 de ani de la întemeierea parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal, Canada.

2014

Pe 4 mai a avut loc slujba de sfinţire a noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Popăuţi, Botoșani.

În zilele de 19 și 20 iunie, IPS Teofan a vizitat biserici și mănăstiri de dincolo de Prut. Astfel, înaltul ierarh a răspuns invitației Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de a cunoaște spațiul jurisdicțional canonic al Mitropoliei Basarabiei.

Pe 13 octombrie, Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase noi locaşuri de cult din capitala Moldovei, a fost sfinţită de către Înaltpreasfințitul Teofan, alături de alți opt ierarhi din ţară şi din străinătate.

2015

Pe 23 septembrie, IPS Teofan a participat, în Piaţa Prieteniei Româno-Elene din Iași, la ceremonia de dezvelire a bustului Arhiepiscopului Ciprului Kyprianos, personalitate emblematică în istoria ecleziastică şi culturală a ţării sale. Numele său leagă Iaşul de Nicosia, dar leagă şi România de Cipru şi de spaţiul elen.

În ziua de 8 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a făcut parte din soborul de ierarhi la sfințirea bisericii Mănăstirii Zosin. Lăcașul de cult este închinat Maicii Domnului, purtând hramul Izvorul Tămăduirii. Al doilea hram al bisericii este cel al Sfinților Români.

Pe 25 noiembrie a avut loc sfințirea sediului „Asociației Părinți pentru ora de Religie” (APOR) – filiala Iași. Slujba de binecuvântare  a fost oficiată de către IPS Teofan. La eveniment au participat profesori ieșeni, părinți și copii, susținători ai predării orei de religie în şcoală.

2016

În ziua de 26 mai, după efectuarea unor ample lucrări de restaurare și consolidare, a fost inaugurat Ansamblul Mitropolitan Iași. Întreg procesul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. În acest context, a fost amenajat și un Muzeu amplasat la demisolul Catedralei.

Pe 30 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfințit Palatul Culturii din Iași – abia redeschis publicului. De asemenea, a fost săvârșită și o rugăciune de pomenire a celor care au ridicat monumentala emblemă al orașului Iași, printre care s-au numărat domnitorul Carol I și soția sa, Elisabeta, precum și regele Ferdinand I și regina Maria.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient s-a aflat, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie, într-o vizită oficială în România, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii din Antiohia a participat la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, precum şi a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.

2017

La Mănăstirea Putna a avut loc pe 14 mai proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

În perioada 1-4 septembrie, la Iași a avut loc Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși – un eveniment de maximă importanță, care a adus în capitala Moldovei peste 6000 de tineri din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția,Turcia, Iordania, Siria, dar și de pe continentul african.

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie a avut loc la Iaşi prima ediție a Festivalului de Muzică Bizantină. Timp de cinci zile, unele dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină din Grecia, Liban, Serbia, Sfântul Munte Athos, Statele Unite ale Americii și România au făcut din Iaşi capitala cântului bizantin.

​Pe 22 octombrie, Preasfinţitul Părinte Ignatie Trif a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Hușilor. Evenimentul a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Episcopală, de către un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Preasfințitul Părinte Ignatie, fost arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost ales în postul vacant de Episcop al Hușilor în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.

2018

În perioada 12-19 martie, Înaltpreasfințitul Teofan a vizitat, la invitația IPS Părinte Ștefan, Mitropolit de Tsageri și Lentekhi, Biserica Ortodoxă a Georgiei. Principalele obiective au fost cunoașterea eparhiei, dar și cinstirea binecuvântatelor moaște ale Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Pe 25 martie, la Catedrala Mitropolitană din Iași a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul. Mitropolitul Iosif Naniescu și nevoitorul Gheorghe Lazăr au fost canonizați în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la București, din 5 octombrie 2017.

Pe 27 martie s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pe parcursul întregii zile, în Arhiepiscopia Iașilor au avut loc slujbe de pomenire și evenimente culturale menite să-i aducă în amintire pe cei care, în 1918, au decis, prin vot nominal deschis, revenirea Basarabiei la patria-mamă.

În perioada 12-15 aprilie, peste 250 de elevi au participat la Iași la Olimpiada Națională de Religie – cultul ortodox.

Între 24 și 26 august, la Iași a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova. Au participat tineri din zona Moldovei, dar și 400 de tineri din Basarabia și Bucovina de Nord, plus mici delegații din Bulgaria și Ucraina.

În cadrul manifestărilor prilejuite de Hramul Sfintei Parascheva, pe 13 octombrie a fost sfințită Biserica cu hramurile „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Campusul universitar „Tudor Vladimirescu”.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au organizat, în perioada 13-15 noiembrie, Colocviul internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul”. Ediția anului 2018 a fost dedicată Părintelui Sofian Boghiu.

Mii de oameni s-au adunat pe 1 Decembrie în centrul Municipiului Iași, pentru a asista la manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Pe 14 decembrie a fost inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec – un cămin menit să asigure protecția de tip rezidențial pentru 75 de vârstnici aflați în dificultatea de a se întreține singuri parțial sau total.

2019

În perioada 9-12 ianuarie s-a desfășurat Conferința Teologică Internațională „Unitate pan-ortodoxă și sinodalitate” la Iași (IOTA). Peste 300 de participanți din 34 de țări s-au întrunit în 75 de sesiuni de lucru, în cadrul a 25 de grupuri tematice.

Pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Iași s-au celebrat 160 de ani de la Unirea Principatelor Române și a fost oficiată o slujbă de Te-Deum, în amintirea făuritorilor Unirii.

Pe 2 iunie, IPS Teofan a oficiat slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Tătărași.

Pe 13 octombrie, un alt lăcaș de cult ieșean a fost sfințit: Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Alexandru cel Bun.

2020

Pe 5 aprilie, la începutul pandemiei, cu binecuvântarea și cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău, precum și în localitățile rurale aflate pe traseu. 

În contextul epidemiei de coronavirus, reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au lansat site-ul fiidejutor.ro, cu scopul de a crea o platformă de conexiuni între cei care au dorit să ajute și cei aflați în dificultate. Sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor și al donatorilor a constat în: aparatură medicală, echipamente de protecție, dispozitive medicale de testare, dezinfectanți, dar și ajutoare financiare directe, mese calde, pachete cu mâncare.

2021

Alese momente au avut loc în Mitropolia Moldovei la data de 7 martie. Atunci a avut loc hirotonirea Părintelui Arhimandrit Nichifor Horia întru arhiereu. Noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor poartă titulatura „Botoșăneanul”: Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul.

Pe 8 iunie a trecut la Domnul Maica Siluana Vlad, fondatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Odată cu mutarea din Oltenia la Iași, în anul 2008, Maica Siluana a înființat aici Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”.

Pe 20 decembrie, cu prezența IPS Teofan, în Turnul Goliei a fost încheiat Proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia”.

2022

Pe 18 martie s-au finalizat lucrările de restaurare a Mănăstirii Frumoasa din Iași.

După o absență de doi ani, cauzată de regulile impuse în timpul pandemiei, la Iași a fost reluat, pe 16 aprilie, Pelerinajul de Florii.

În perioada 13-16 noiembrie, la Iași și la Mănăstirea Neamț a avut loc Simpozionul internațional dedicat Sfântului Paisie de la Neamț: „Moștenirea spirituală și culturală a Sfântului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naștere (1722-2022)”.

2023

Pe 23 aprilie, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a fost resfințită.

Simpozionul „Dumitru Stăniloae” a ajuns la cea de-a X-a ediție și s-a desfășurat la Iași, în perioada 10-12 mai.

În perioada 18-20 mai, tot la Iași a avut loc cea de-a XII‑a ediție a Simpozionului Internațional „Explorări în tradiția biblică românească şi europeană”.

În perioada 26-28 mai, la Iași s-a organizat Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui cărturar român Dimitrie Cantemir (1673-1723), domnitor al Moldovei și membru al Academiei din Berlin.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
99

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
57

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...