Artista Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere. La mulți ani!

Una din cele mai cunoscute artiste din România, Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi, ziua de naștere. Cariera Laurei Lavric, născută în satul Costișa la 20 septembrie 1946 (comuna Frătăuții Noi, județul Suceava), a fost și este încununată printr-o activitate concertistică apropiată de desăvârșire, în și prin participarea la nenumărate evenimente și emisiuni.

Eleva Liceului din Rădăuți participa la festivalul-concurs (de folclor) „Dialog la distanță”, obținând numai note de 10 (zece); consecința imediată a fost invitația de a-și imprima melodiile, clipă care i-a deschis calea (VÍA Radio Iași) către afirmare națională și internațională.

 

A făcut parte dintre angajații Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, ceea ce i-a permis să-și îmbogățească repertoriul, adăugând melodiilor din zona Bucovinei altele specifice podișului moldovenesc, ale văilor Siretului și Prutului. Primul disc (acompaniată de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”-Suceava) a fost realizat sub îndrumarea maestrului George Sîrbu.

De la rapsozii și instrumentiștii de renume (Doru Farcaș, Decebal Chitic ș.a.) a cules doine, cântece de joc, de petrecere, hore sau bătute – pe care le-a cizelat într-o interpretare personală, inimitabilă, avantajată de vocea profundă și de vitalitatea impresionantă…

A obținut premii în țară (spre exemplu: Medalia „Meritul Cultural”, Premiul „Ethnos”), deopotrivă în străinătate (Polonia, Italia, Rusia), a dus faima cântecului românesc pe mai multe continente…

Câteva titluri /„Tare-mi place ca să joc”, „Joacă bădița cu foc”, „Vai de omul cel sărac”, „Struguraș mustos”, „La bătută, măi băieți” etc./ primesc, drept completare, melodii precum „Hai, români de peste sate”, „S-a dat o veste aseară”, „La crâșma lui Costănel”….

Îi urăm și noi pe această cale multă sănătate și un călduros “La mulți ani!”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Paști îndurerat pentru o mamă din Dorohoi: Pruncul ei s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 09:15

Este imposibil de înțeles durerea unei mame care își pierde copilul. O suferință profundă și inimaginabilă, o tristețe care așază sufletul într-un doliu nesfârșit. ...

Adrian Panaete, antrenorul de genii, răspuns dur după Olimpiada de Informatică: ”Mândria de a fi botoșănean” / ”Vorbim despre oameni etern nemulțumiți!”

astăzi, 08:18

Profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care este și vicepreședintele Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) ...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (350)

astăzi, 07:54

O ANTOLOGIE A.L.P.I. De la Iași am primit  o antologie care se armonizează cu o dublă dimensiune a timpului: cea obiectivă (cu o portretizare la zi a celor  28  de pe tot at&acir...