30 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni. Klaus Iohannis: „Avem nevoie de competența tuturor românilor pentru a clădi o ţară prosperă”

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 30 mai.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că este nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru clădirea unei ţări prospere, în care cei plecaţi peste graniţe să revină "cu bucurie".

"Sărbătorim în ultima duminică a lunii mai Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi specială, dedicată diasporei. Vă purtăm în gând pe toţi cei care sunteţi departe de casă şi de cei dragi şi ştim cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare, în care, din cauza pandemiei, au fost necesare măsuri speciale de protecţie. Vă mulţumesc tuturor pentru responsabilitatea de care aţi dat dovadă şi solidaritatea pe care aţi manifestat-o faţă de cei rămaşi în ţară", spune preşedintele.

El aminteşte de momentele dificile prin care au trecut, în perioada pandemiei, românii de peste hotare şi rudele lor de acasă.

"În timpul gravei perioade pandemice, mulţi români din străinătate s-au întors, nu numai cu gândul, în ţara natală, unii revenind temporar sau chiar definitiv acasă. Multe alte familii au fost însă despărţite din cauza contextului epidemiologic, dar vaccinarea împotriva COVID-19 ne oferă acum posibilitatea să punem capăt pandemiei şi să ne reluăm toate activităţile în siguranţă, să putem călători din nou pentru a ne reuni cu cei dragi", susţine şeful statului.

Preşedintele le transmite celor plecaţi din ţară că, beneficiind de fonduri europene, România se va dezvolta prin "talentul şi competenţa tuturor românilor".

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la data de 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), prin manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

În anul 2016, Institutul Cultural Român, Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni. Evenimentele s-au desfăşurat în zilele de 28 şi 29 mai 2016 şi au reunit, la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din Balcani (meşteri, interpreţi şi instrumentişti populari) şi figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii românilor din străinatate veniţi la Bucureşti, cu ocazia Conferinţei "Excelenţă românească peste hotare".

În anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dedicat această zi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor. În acest sens, au fost derulate proiecte precum: seminarul "Limba română mai aproape de casă", maratonul media de cunoaştere de către opinia publică a iniţiativelor din domeniul educaţiei sau programul intitulat "Limba română - Educaţie şi Comunicare", prin care cadrele didactice, pentru început din Spania, Italia şi Marea Britanie, sunt sprijinite cu suporturi de curs şi sesiuni de pregătire.

Totodată, printre manifestările organizate în anul 2017 cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu şi cele ale Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi", care a organizat manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuţi (Ucraina), Salamanca (Spania) şi Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.

Pentru marcarea acestei zile în 2018, Institutul Cultural Român, împreună cu Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a organizat la Cernăuţi, două evenimente dedicate românilor din regiunea Cernăuţi, fiind vorba de conferinţa ''De la iubire la dragostea creştină', susţinută de Dan Puric la Palatul Academic din Cernăuţi, la 31 mai 2018, şi de un concert de muzică susţinut de tineri muzicieni din ansamblul basarabean Moldo Crescendo, la 1 iunie 2018.

sursa: Știri.TVR.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

Saturday, 16 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

Saturday, 16 November 2024

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

Saturday, 16 November 2024

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...