Marți, 23 februarie, se aniversează 116 ani de la înființarea organizației internaționale Rotary, comunitate care numără peste 1,2 milioane de voluntari de pe întreg mapamondul, având drept scop caritatea. Cei 30 de membri botoșăneni au reușit, în perioada recentă, susținerea a zeci de oameni din grupuri sociale vulnerabile, sprijinirea financiară a sistemului sanitar și a performanței în educație.
Clubul din Botoșani, afiliat districtului 2241 - România și Republica Moldova, este constituit din voluntari care, prin acțiunile și idealurile lor, vor să sprijine comunitatea locală, spun reprezentanții organizației.
Printre proiectele Rotary dedicate comunității botoșănene și nu numai, se numără donațiile de alimente către Unitatea de Asistență Medico-Socială din Ștefănești și către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, în valoare de circa 10.000 de lei, oferirea a șase burse, în cuantum de 6.000 de lei fiecare, pentru elevi performanți din județ, în memoria profesorului Constantin Manolache, donarea unui concentrator de oxigen în valoare de 7.500 de lei către Spitalul de Pneumoftiziologie.
De asemenea, seniorii Rotary au organizat un concert simfonic dedicat strângerii de fonduri pentru recondiționarea Filarmonicii din Chișinău, în urma căruia s-au donat 15.000 de lei către instituția de cultură. Clubul a dat naștere și ideii de „Promenadă a Inimilor”, simbol al menținerii stării bune de sănătate.
„Un an rotarian în care am fost aproape de comunitatea botoșăneană, atât prin proiecte specific contextului pandemic, unde am pus umărul la dotarea spitalelor fie cu instrumentar și echipamente medicale fie cu echipamente de protecție atât de necesare personalului medical, dar și cu proiecte de sprijin a celor mai puțin favorizați. Ne așteaptă o perioada poate la fel de dificilă, dar mai motivați să susținem acolo unde e nevoie și să mobilizăm comunitatea botoșăneană să ne fie alături în proiectele noastre”, a declarat Mihai-Sorin Popovici, președintele Rotary Club din Botoșani.
Potrivit reprezentanților organizației, în urmă cu 116 ani, a luat ființă această minunată organizație internatională, în Chicago, SUA, în camera unui hotel, când avocatul Paul P. Harris a convocat o întâlnire cu trei oameni de afaceri, pentru a stabili modalitatea prin care ar putea ajuta comunitatea în care trăiau.
„În urma acelor discuții, a fost ales și numele organizației, fiind stabilită și o întrevedere săptămânală. Din acel moment, organizația a fost dezvoltată într-un mod impresionant, ajungând să fie apreciată în întreaga lume, reușind să atragă foarte mulți membri cu dorința unică de întrajutorare a comunității din care provin, dar și cu dorința de cooperare reciprocă, cuvântul de bază din acestă organizație fiind cel de unitate!”, relatează Clubul pe pagina sa de Facebook.
În anul 1985 Rotary și-a lansat programul PolioPlus pentru imunizarea copiilor împotriva poliomelitei, ajungând ca în anul 2011 să contribuie cu peste 900 de milioane de dolari pentru această cauză, ducând la imunizarea a două miliarde de copii din întreaga lume.
Acte de caritate sunt realizate și de către tinerii afiliați Rotary, mobilizați în cadrul „Interact”, care se implică prin donații și muncă voluntară pentru comunitate.