1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Obiceiuri și superstiții

1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Obiceiuri și superstiții

 

Ziua de 1 aprilie,  cunoscută în întreaga lume ca fiind „Ziua Păcălelilor” sau “Ziua păcălitului”  oferă un prilej de bucurie și bună dispoziție în fiecare an, atunci când toată lumea păcălește pe toată lumea, cu mai mult sau mai puțin succes.

Originea acestei tradiții nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. În vechiul calendar, pe data de 1 aprilie era ziua Anului Nou, în loc de 1 ianuarie, iar după schimbarea calendarului gregorian, oamenii din timpul lui Carol al IX-lea au avut reale probleme în a se obișnui cu sărbătorirea noului an la data de 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie au fost numiți “nebuni de aprilie”, iar mai târziu, felicitările trimise cu ocazia Anului Nou, dar de 1 aprilie, au început să fie considerate farse.

La noi în țară, Ziua Păcălelilor se sărbătorește încă din secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, astfel acestea aduc ghinion.

Obiceiuri și superstiții de 1 aprilie

-Se spune că cine nu “gustă” glumele de 1 aprilie cu umor va avea ghinion tot anul.

-Cel care nu pune la cale o farsă în această zi, se spune că va fi păcălit tot anul.

-De asemenea, se mai spune că este bine să faci glume/farse înainte de ora prânzului, dacă nu, vei avea ghinion tot anul.

- Dacă o fată te păcălește de 1 aprilie, se spune că este bine să o iei de nevastă sau să fii prieten cu ea.

- Despre copiii născuți pe această dată se spune că vor avea noroc pe toate planurile, dar nu este bine să practice jocuri de noroc pentru că acest lucru îi poate ruina pe viață.

-Dacă te căsătorești de 1 aprilie, se spune că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul soției.
(Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
14

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
57

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
59

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...