Gările noastre de toate zilele: Abandon, neglijență, mizerie (Foto)

În județul Botoșani există în prezent 19 gări sau halte funcționale și două gări sau halte dezafectate.

În ciuda faptului că Botoșani a fost printre primele județe care au beneficiat de avantajele sistemului feroviar, rețeaua a ramas integral neelectrificată până în prezent. Și, ceea ce este și mai rău, nici nu există perspective în direcția aceasta. Așa se face că rețeaua feroviară din județul Botoșani este una dintre cele mai mici din țară, lungimea întregii rețele nu depășește 200 de kilometri astăzi.

Toată lumea știe că Gara Botosani a fost proiectată în 1867, odată cu linia de cale ferată, şi a fost inaugurată în anul 1872, odată cu tronsonul de cale ferată Botoşani-Vereşti. Era, în acele vremuri, a treia gară din ţară şi deservea unui oras în plină efervescenţă economică şi culturală. Proiectul de arhitectură a fost realizat de concernul austriac Victor von Offenheim în stilul unei gări austriece, cu toate detaliile ei arhitectonice şi fineţea unei epoci a regalităţii, iar proiectul tehnic a fost realizat de matematicianul și fizicianul Elie Radu, originar din Botoșani.

 


(Gara Botoșani în 2024)

După perioada de pionierat, se construiesc tot mai multe linii de cale ferată. Este remarcabilă, în acest sens, activitatea inginerului botoșănean Elie Radu în proiectarea construcţiilor feroviare româneşti.

Astfel, se remarcă mai ales clădirile de călători din gările Cucuteni (azi Leţcani), Carasa, Vorniceni, Ungureni, Dângeni, Todireni, Truşeşti, Zlătunoaia, Rediu, Şoldana, Vlădeni şi Jijia, proiectate de Elie Radu. Acestea erau prevăzute cu gospodărie anexă pentru şeful de gară.

Aceste găsri au fost construite cu cărămidă aparentă de Ciurea (Fabrica de cărămizi a C.F.R.-ului) de Serviciul de Construcţie al Căilor Ferate, înfiinţat în 1885 şi condus de inginerul Petre Ene. Gările amintite se află pe linia Iaşi-Dorohoi, dată în exploatare între anii 1895-1896.

Gara Todireni între trecut și prezent

Cum arată astăzi aceste obiective care capătă, în contextul istoric actual, și valoare patrimonial-culturală?

Este de ajuns să privim imaginile făcute publice de grupul BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice (0ficial) ca să înțelegem realitatea dureroasă: neglijență, lipsă de investiții, degradare, mizerie. Un abandon trist și fără perspective, la fel cum se întâmplă cu mare parte din Moldova zilelor noastre.









Foto: BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice (0ficial)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime, ”verificat” și la avere înaintea Congresului PNL de astăzi!

astăzi, 09:42

La Congresul PNL de astăzi, 9 nume concurează pe 4 locuri. Pentru funcția de prim-vicepreședinte se înfruntă liberali, unii veniți din modul privat, care au afaceri serioase și patrimonii...

45 de permise de conducere reținute într-o zi, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere!

astăzi, 09:00

Vineri, 11 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a acciden...

Contrabandă la frontieră cu rochii și accesorii de lux din Ucraina! (Foto)

astăzi, 08:17

Polițiști de frontieră botoșăneni au descoperit într-un autoturism, în urma unui control efectuat în trafic, mai multe rochii de mireasă precum și accesorii pentru care conduc...