Sistemul voucherelor de vacanță ar trebui regândit, pentru că în momentul de față este văzut doar ca un supliment pentru bugetari, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT, precizând că sunt câțiva mari angajatori din mediul privat care au adoptat deja această măsură.
„Legat de voucherele de vacanță, nu am abandonat lupta. A fost o neseriozitate crasă din partea guvernanților, în sensul că în decembrie discutam de prelungire și cât de benefice sunt și două luni mai târziu nu mai aveam bani să le susținem. Nu am abandonat lupta, dar e clar că trebuie regândită schema, pentru că a fost oarecum privită prin prisma discuțiilor că bugetarii au facilității. S-a văzut mai degrabă latura negativă a lor, ca un supliment în plus pentru bugetari, în loc să se vadă investiția lor în turism", a declarat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
El a menționat că sunt semnale "neașteptate" din piață de la câțiva mari angajatori privați care au adoptat această măsură de acordare a voucherelor. "Avem semnale pozitive neașteptate de la câțiva mari angajatori privați din economia reală, care au adoptat această măsură. Pe de altă parte, și alte țări din Europa ne-au adoptat modelul sau urmează să îl ia. Este un model creat de noi, preluat de alții, iar noi îl abandonăm, îl dăm deoparte. Speranța noastră este la angajatorii din economia reală și pentru asta luptăm să luptăm să obținem facilități fiscale. Nu este tot una să spui că e deductibil din masa impozabilă când domeniul bugetar de fapt este un element de cheltuială din bani publici, iar un angajator privat oricât ar fi de performant este tot o cheltuială suplimentară", a subliniat acesta. Luca a precizat că ANAT va lupta pentru obținerea unor facilități fiscale pentru domeniul privat care acordă voucherele de vacanță, respectiv ca acestea să fie deduse din impozitele achitate de către stat și nu din venitul impozabil.