Vieți salvate de moartea lui Carol, băiețelul de doi ani căzut de la etajul 3

Vieți salvate de moartea lui Carol, băiețelul de doi ani căzut de la etajul 3

Băiețelul în vârstă de doi ani, din municipiul Botoșani, care săptămâna trecută a căzut de la etajul 3 al unui bloc, a murit duminică seară. Părinții acestuia și-au dat acordul în vederea prelevării unor organe ale copilului, pentru salvarea altor vieți fragede.

Micuțul Carol a fost transferat cu elicopterul SMURD, vineri, către Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, fiind diagnosticat cu politraumatism cerebral în formă severă. Duminică seară, în jurul orei 22:00, a fost declarată moartea cerebrală, iar familia a acceptat deconectarea băiatului de la aparatura de reanimare. La scurt timp, cu acordul părinților, s-au prelevat rinichii, cordul și ficatul, urmând ca în cursul zilei de luni să fie extrasă și corneea.

„Pacientul transferat de la Botoşani cu traumatism cranio-cerebral sever, în cădere de la înălţime, a fost declarat în cursul zilei de ieri, spre seară, în moarte cerebrală. Părinţii au făcut un gest extraordinar şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. În această dimineaţă s-au recoltat rinichii, ficatul şi cordul. Un eveniment neplăcut dar care, datorită acestor părinţi, a dat o şansă altor copii”, a afirmat Alina Belu, directorul spitalului.

Ficatul și cordul sunt repartizați pentru pacienți din Germania, după cum a precizat Raluca Neagu, directorul Centrului Regional de Transplant, pentru Radio Iași.

„Întrucât nu am avut donatori-primitori atât de mici în ţară au venit cei de la Eurotransplant şi au prelevat cordul şi ficatul, acestea fiind preluate în Germania. De fapt, prelevarea de ficat a fost făcută de echipele noastre şi au trimis ficatul în Germania. Rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon în cursul după amiezii”, a spus Neagu.

Carol a căzut de la etajul trei, după ce s-a urcat pe un corp de mobilă și a împins plasa de protecție împotriva insectelor deschizând geamul. Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, când s-a produs evenimentul, în locuință se mai aflau trei adulți.

„Într-un moment de neatenție, băiețelul a ajuns pe pervazul geamului, după ce s-au urcat pe un corp de mobilă și s-a sprijinit în plasa de protecție împotriva insectelor, care s-a deschis. Micuțul a căzut în gol de la aproximativ șase metri înălțime”, au spus reprezentanții IJSU.

Poliția a schimbat încadrarea juridică a anchetei deschise pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, fiind întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

 

Spune-ne opinia ta