Circa 3500 de români, printre care și botoșăneni, sunt blocați, în prezent, la granița dintre Austria și Ungaria. Oamenii își strigă neputința prin manifeste organizate, transmise live pe rețele de socializare.
Deciziile mai multor state de a-și închide granițele îi afectează pe românii care voiau să se întoarcă în țară. Aceștia au cerut ajutorul autorităților române. Este vorba despre “un număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă”, potrivit MAE.
Grupul de Comunicare Strategică anunță că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuție cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.
Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, , scrie rfi.ro.
„În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.
Ministrul român de Externe a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.
La rândul său, ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că, în urma unor discuții preliminare, autoritățile maghiare i-au transmis că ar putea deschide un culoar de trecere în această seară, în jurul orei 2o sau 21, care să fie supravegheat de polițiștii din țara vecină.
„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a afirmat ministrul român de Externe.