Unul dintre preoții acuzați de evacuarea enoriașilor vaccinați cere dovezile. Reacția Mitropoliei

Unul dintre preoții acuzați de evacuarea enoriașilor vaccinați cere dovezile. Reacția Mitropoliei

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) și-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile sanitare din Botoșani în ancheta privind evacuarea din biserică a credincioșilor vaccinați, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Constantin Sturzu.

Declarația vine la o zi după ce managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, Monica Adăscăliței, a declarat că instituția va demara o anchetă în cazul unor preoți acuzați că au cerut credincioșilor vaccinați să părăsească lăcașurile de cult.

Oficialul Mitropoliei susține că, din verificările efectuate de reprezentanții bisericii, informațiile nu s-au confirmat.

Ieri (n.r.- luni), doamna Monica Adăscăliţei, director al DSP Botoşani, a lansat în spaţiul public o serie de acuzaţii la adresa unor preoţi din judeţul Botoşani care ar fi scos din biserici enoriaşi vaccinaţi, cărora le-ar fi atras atenţia să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoţi şi care sunt dovezile care îi incriminează. Din păcate, nici până la această oră, dumneaei nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentanţii Protopopiatului Botoşani şi ai Centrului Eparhial Iaşi. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, niciuna dintre acuzaţii.

Noi aşteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliţei să precizeze care sunt acei preoţi menţionaţi în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoşani şi, mai ales, care sunt probele video care îi incriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituţiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzaţii neprobate circulă în spaţiul public şi e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr”, a afirmat preotul Constantin Sturzu.

Pe adresa DSP au fost transmise sesizări, însoțite de imagini video, potrivit cărora doi preoți din mediul rural ar fi solicitat enoriașilor vaccinați să nu participe la slujbe, iar celor care purtau mască să renunțe la aceasta. Primele vizau preoți din comunele Todireni și Drăgușeni, ca ulterior mediatizării scandalului să fie imputate fapte similare și unui duhovnic din Blândești.

Unul dintre clericii acuzați este Ioan Manoliu, care neagă vehement un astfel de comportament și așteaptă să-i fie prezentate dovezile.

„Ce treabă am eu cu cine se vaccinează și cu cine nu se vaccinează? Nu am nici zece persoane la o slujbă, iar eu să le dau afară? Să văd și eu lucrul acesta, filmele acestea, pentru că eu nu mă știu vinovat. Și dacă nu sunt vinovat, cine răspunde? De când cu pandemia și mai ales de când cu perioada când nu ne-a dat voie să facem slujbe în biserică, a revenit foarte greu lumea la biserică. Ce treabă am eu cu masca? A dat hotărâre Guvernul, nu am eu discuții din astea în biserică. Nu m-a întrebat nimeni dacă să poarte sau nu mască. Dacă au filmări cu mine, atunci răspund, da. (...) Dintre enoriașii mei, nu m-a întrebat nimeni niciodată dacă să se vaccineze. Am soția care lucrează la Primărie, n-am întrebat-o nici măcar pe ea dacă s-a vaccinat sau nu, pentru că nu mă interesează, nu ne spovedim unul la altul”, a spus preotul.

 

Spune-ne opinia ta