Un băiat de 14 ani din Botoșani a salvat cinci vieți după ce a murit

Un băiat de 14 ani din Botoșani a salvat cinci vieți după ce a murit

Un adolescent, care se pregătea să înceapă viața de licean, a devenit erou salvator pentru cinci bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru un transplant. Alexandru-Robert, în vârstă de 14 ani, nu a mai putut fi salvat de medici, după ce a suferit un anevrism.

Potrivit știrileprotv.ro, într-un gest suprem de altruism, familia lui a acceptat să îi fie donate organele. Trei operații de transplant au fost făcute deja în spitalele din Iași, iar alte două sunt programate luni.

Cum a murit Alexandru-Robert

Alexandru-Robert terminase clasa a opta și fusese admis la liceu, însă pe 2 august a fost găsit inconștient, în cadă. În timpul zilei, nimic nu fusese în neregulă cu băiatul, spun apropiații.

„Era zâmbăreț, glumeț tot timpul, toți l-au iubit și l-au apreciat, nimeni nu se aștepta la așa ceva. Noi, chiar cu jumătate de oră înainte, am râs, am dansat, ne-am simțit bine în ziua aceea. Toată ziua a fost perfectă, nu a făcut efort, nu a făcut nimic, a vrut să facă un duș și nu a mai apucat”, a spus Alexandra Amarinei, sora lui Alexandru.

Şocaţi, părinții au sunat la 112 și i-au făcut ei masaj cardiac, până când au ajuns medicii de la ambulanță. Dar starea copilului era deosebit de gravă.

„Am continuat protocolul de resuscitare avansat, s-a ales intubarea pacientului, ventilația mecanică, masajul cardiac extern și administrarea de adrenalină conform protocolului”, a precizat Andreea Stărică, medic SAJ Botoșani.

Ce au descoperit medicii la adolescentul de 14 ani din Iași, înainte să solicite prelevarea organelor

Inițial, Alexandru a fost dus la secția de pediatrie a Spitalul Județean Botoșani. Medicii au văzut, după examenul de computer tomograf, că adolescentul avea o ruptură a unui vas de sânge la nivelul creierului și l-au transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Din păcate, nici doctorii de acolo nu au avut ce să facă pentru băiatul aflat în moarte cerebrală şi au cerut acordul familiei pentru prelevarea organelor.

Cu toată durerea, părinţii au acceptat. Astfel, plecarea lui Alex de lângă ei nu a fost în zadar.

„Am spus că dacă al nostru nu a fost salvat, să salveze el alte vieți, să trăiască prin altcineva”, a adăugat sora lui Alexandru.

„S-au prelevat ficatul, rinichii și corneea, restul organelor nu s-au putut preleva, inclusiv la cord avea aceeași malformație, cum a fost cea cerebrală. A fost o familie foarte înțelegătoare, ei de la început, în momentul în care au înțeles că băiatul este în moarte cerebrală, au acceptat donarea de organe”, a declarat Raluca Neagu Movilă, coordonator Centrul Regional de Transplant din Moldova.

Cine sunt oamenii cărora Alexandru-Robert le va oferi o nouă viață prin transplantul organelor

Cinci bolnavi au primit deja o șansa la o viață normală. Este vorba despre un tânăr cu ciroză hepatică provocată de un sindrom congenital rar.

Tot la Spitalul „Sfântul Spiridon” urmează să aibă loc, luni, cele două transplanturi de cornee, pentru care au fost chemați la analize de compatibilitate trei bolnavi cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Alţi doi suferinzi au primit câte un rinichi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini

Luni, 29 Mai 2023
105

A intrat în vigoare, de astăzi, legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini şi obligă operatorii economici să raporteze către Registrul Auto Român, du...

10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de îngrijire

Luni, 29 Mai 2023
88

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat luni plăţile aferente trusourilor pentru nou-născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 de beneficiari cupluri mamă ...

Femeie bătută de soț în plină stradă, salvată de jandarmi

Luni, 29 Mai 2023
256

În ultima zi a săptămânii trecute, jandarmii săvinenii i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 47 de ani actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspec...