Ultimul mesaj transmis de medicului Radu Nevinglovshi înainte de a muri: „De ce se tem oamenii de doctori? Voi știți mai bine.”

Ultimul mesaj transmis de medicului Radu Nevinglovshi înainte de a muri: „De ce se tem oamenii de doctori? Voi știți mai bine.”

Psihiatrul botoșănean, Radu Nevinglovshi, a transmis un mesaj tulburător pe blogul său personal cu o lună înainte de a muri de Covid-19.

Șirul evenimentelor tragice a început în familia medicului încă din luna aprilie, atunci când mama sa, Tabita Nevinglovschi, fost profesor în cadrul Colegiului „Mihai Eminescu” din Botoșani a fost răpusă tot pe fondul infecției cu noul coronavirus.

La câteva săptămâni de la moartea mamei sale, medicul botoșănean a fost depistat pozitiv. Dar evoluția bolii a fost atât de agresivă încât, vineri, 14 mai 2021, Radu Nevinglovschi a murit pe secția de ATI a spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș” din București.

Cu o lună înainte de decesul său, mai exact pe 7 aprilie 2021, medicul Radu Nevinglovschi scria un mesaj tulburător pe blogul său personal.

Redăm, mai jos, conținutul mesajului:

„Ce se întâmplă doctore?

Din martie 2020 se întâmplă pe toată planeta. Voi știți mai bine.

De atunci populația globului a început să se teamă. Frica a cuprins din ce în ce mai mulți oameni și s-a amplificat progresiv ca pondere, ca intensitate și ca forme de manifestare. De ce se teme lumea? Voi știți mai bine.

Unii se tem de ceva iar alții de altceva. Mai sunt și unii care au anxietăți doar gândindu-se la ce se poate ajunge. Este așa? Voi știți mai bine.

Lumea, sau cel puțin o parte, a început să fie speriată de sistemul medical. Se teme să se mai adreseze medicului. Trăiește o angoasă permanentă numai la gândul că ar putea să ajungă pe un pat de spital. Sau nu-i așa? Voi știți mai bine.

Ce decurge de aici? Indiferent de boala sa, omul amână solicitarea asistenței medicale calificate, doftoricindu-se cum știe și cum poate: informându-se de pe net, de pe la rude, de la prieteni sau vecini. Folosește leacuri naturiste, poțiuni, pase energetice sau terapie on line. Uneori sunt întrebuințate și pastile din sertarul bunicii. Unii, pur și simplu, tratează suferința cu stoicism. De ce procedează omul în acest mod? Voi știți mai bine.

Ce urmează apoi cu cei care s-au tratat așa? Unii se vindecă, alții se ameliorează, unii mor iar o parte ajunge în cele din urmă la spital. În ce stare sosește omul la spital? Cu ce vine el? Când și dacă mai ajunge, este în stare gravă. Dacă starea e gravă, unde este el internat? Voi știți mai bine.

La ce situație se ajunge astfel? La supraaglomerarea secțiilor de un singur profil și golirea treptată a celorlalte? Voi știți mai bine.

Ce se întâmplă mai departe? Oamenilor le este din ce în ce mai frică și evită spitalele. Și dacă mai ajung acolo, ajung în stare din ce în ce mai gravă. Unde duce asta? De ce se tem oamenii de doctori? Voi știți mai bine.

Mai sunt oameni sănătoși? Voi știți mai bine.

Dacă ești sănătos, ce trebuie să faci? Voi știți mai bine.

Înnebunește lumea? Voi știți mai bine.”

 

 

 

Spune-ne opinia ta