Turism pe două roți la Botoșani: Cele mai bune trasee pentru cicliști

Turism pe două roți la Botoșani: Cele mai bune trasee pentru cicliști

Judeţul Botoşani se dovedeşte a fi foarte ofertant pentru pasionaţii de mountain bike sau efectiv de plimbări cu bicicleta în natură. Dispune de trasee foarte pitoreşti, cu natură sălbatică dar şi grad acceptabil de dificultate chiar şi pentru începători.

La prima vedere Botoşaniul nu pare foarte ofertant din punct de vedere turistic. În realitate este doar puţin cunoscut şi exploatat din acest punct de vedere iar cadrele naturale de vis şi potenţialul acestui judeţ contrazic orice preconcepţie.

Încă de 8-9 ani, Botoşaniul poate fi oricând locul potrivit pentru ciclism. Fie că este vorba despre simple plimbări cu bicicleta, fie de aventuri extreme cu mountain-bike-urile.

Cu efortul pasionaţilor de ciclism încă de acum 8-9 ani au început să fie organizate competiţii de mountain-bike sau ciclism în judeţul Botoşani cu trasee cel puţin interesante, prin locuri pitoreşti încărcat de istorie dar şi frumuseţi ale naturii.

Un bun exemplu este Maratonul Nordului, o competiţie deja cu tradiţie care urmăreşte, prin codrii puţin umblaţi malurile Prutului şi linia de nord a graniţei româneşti cu Ucraina. Unul dintre organizatorii acestui eveniment dar şi un adevărat spirit viu al ciclismului botoşănean, Vali Catargiu, dezvăluie o parte din traseele care pot fi făcute în judeţul Botoşani, cu bicicleta, chiar şi de cei mai puţin experimentaţi sau doar dornici de o ieşire în natură. 

Pe urmele pustnicilor, dincolo de codrii Voronei

Unul dintre traseele cele mai pitoreşti şi la îndemână propuse de Vali este cel din zona pădurilor Voronei. Este destinat în special celor cu mountain bike. Pe scurt, vi se propune o aventură prin care oricine se poate bucura de natură, prin păduri dese animate mai ales vara de foarte multe păsări, dar şi prin locuri cu o spiritualitate aparte.

Cu bicicleta, prin pădurile de la Vorona se poate ajunge uşor la două mănăstiri importante, la gorunul lui Cuza, un loc cu adevărat de legendă dar şi la peştera Sfântului Onufrie, despre care se spune că este un loc al minunilor.

„Aş începe cu Vorona. Este cel mai accesibil. Se poate lăsa maşina în faţa mănăstirii din Vorona, după care urcăm pe bicicletă. De la mănăstirea Vorona continuăm prin pădure către mănăstirea Sihăstria Voronei. Prin zonă se poate urca, la peşteră la Sfântul Onufrie iar apoi se poate ajunge la Balş. Este o varietate de trasee prin pădure, foarte frumoase. În Botoşani, la întoarcere se poate ajunge pe asfalt prin Onega, Cristeşti. Sau pe la Băiceni, este foarte frumoasă valea aia de la Băiceni”, spune Vali Catargiu, un bun specialist în mountain bike.

Până la mănăstirea Vorona se poate ajunge uşor, fie cu maşina, fie direct cu bicicleta, în funcţie de condiţia fizică, din municipiul Botoşani către comuna Vorona, pe o distanţă de aproximativ 20 de kilometri. Drumul este asfaltat iar în comuna Vorona se găsesc magazine alimentare, un restaurant chiar şi un centru de orientare turistică. Prin pădurile de la Vorona pe lângă numeroasele specii de păsări, trăiesc căprioare, mistreţi, jderi şi dihori. Pe lângă sandwich-urile din rucsac, o mâncare bună mănăstirească poate fi servită la oricare dintre cele patru mănăstiri din zonă.

Pe urmele lui Eminescu către feeria cu nuferi

Cel mai nou traseu amenajat pentru mountain bike, este cel din pădurea Baisa, către locurile copilăriei poetului Mihai Eminescu. Deşi este cunoscut şi străbătut de cicliştii botoşăneni de foarte mult timp, acest traseu pe drum forestier a fost îmbunătăţit recent.

Mai precis, la sfârşitul lunii mai într-o acţiune de ecologizare de Ziua Mondială a Biodiversităţii, cu implicarea tinerilor voluntari, a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi a Direcţiei Silvice, a fost marcat şi curăţat acest traseu, care străbate codrii Baisei prin Aria Naturală Protejată Dorohoi-Şeaua Bucecei.

Traseul are aproximativ opt kilometri şi are şi zone cu dificultate mai ridicată. Zona este de un pitoresc aparte, numai prin zonă de pădure şi se poate ajunge şi la celebrul lac cu nuferi, a adevărată minune a naturii, despre care se spune că l-a inspirat pe Eminescu să scrie nemuritoarele sale poezii despre Este propriu-zis zona în care a copilărit marele poet. Traseul este destul de sălbatic şi face legătura cu pădurile dese din zona Balta Arsă. Pe traseu se poate intra de pe drumul Botoşani-Suceava, în apropierea bisericii de la Baisa. Sau se poate intra de pe o alternativă din satul Ipoteşti, la numai 7-8 kilomerti depărtare de Botoşani.

Aprovizionare se poate face atât în satele din jur dar şi la o terasă apărută în parcarea ce deschide drumul către lacul cu nuferi. ”O bună oportunitate este traseul forestier de la Baisa. Se ajunge prin pădure la lac, acel faimos lac cu nuferi. Poţi să urci, prin pădure până la Observator cu întoarce în Ipoteşti. Este şi acest traseu făcut care pleacă de la Baisa şi urcă pe o culme, ajungând undeva între Balta Arsă şi Băiceni. Acesta nu este foarte uşor”, spune Vali Catargiu.

 Drumurile nordului

 Un traseu foarte pitoresc este cel marcat şi străbătut în perioada etapelor Maratonului Nordului, o competiţie deja de tradiţie la Botoşani. Se organizează cu ocazia Zilelor Nordului, de obicei în luna august şi propune participanţilor un traseu care străbate graniţa de nord a României, de la cel mai nordic oraş din ţară, Darabaniul şi până la Pomârla, un adevărat regat al pădurilor. Traseul străbate malul Prutului printr-o sălbăticie încântătoare, populată cu numeroase specii de păsări dar şi animale precum căprioara sau mistreţul.

Sursa: Adevărul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitatul de la Știri - Eugen Țurcanu, directorul DSPSA Botoșani

astăzi, 20:00
22

„Invitatul de la Știri” a fost astăzi Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement de la Botoșani.Eugen Țurcanu a vorbit despre managementul de la ...

Ministrul Educației: „Mă pronunţ clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii”

astăzi, 19:21
52

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.„Neavând niciun glob de cristal...

Târg al meșterilor populari pe Pietonalul Unirii, în acest weekend

astăzi, 17:55
97

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și al Primăriei Botoșani, organizează cea a XIV-a ediție a T...