Tinerii care au împlinit 18 ani, aflați în grija statului sau în plasament, dar care merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei până la vârsta de 26 de ani, anunță, luni, ministrul Familiei, Gabriela Firea, potrivit Digi24.ro.
„Vin cu vești bune pentru copii aflați în grija statului și familiile care au în plasament copii. Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte, în plus față de alocația de plasament”, anunță Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.
Ministrul Familiei spune că a fost pus în dezbatere publică Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri.
„Am colaborat îndeaproape cu Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii. Cu alte cuvinte, vom avea toate mecanismele ca acești tineri și aceste familii care au în plasament copii să primească beneficiile stabilite prin legea pe care am reușit să o deblocăm în Parlament, prin eforturile pe care le-am depus alături de echipa mea de la ministerul Familiei și de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Concret, este vorba despre indemnizația lunară pentru tinerii care au împlinit 18 ani și își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, sau care și-au găsit un loc de muncă. Aceștia vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Cum spuneam, indemnizația se acordă, până la aceeași vârstă, și în situația în care fac dovada că au un loc de muncă”, spune ministrul Gabriela Firea.
De asemenea, în același ordin comun sunt detaliate și condițiile în care se plătește, în premieră, indemnizația lunară de sprijin acordată persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii.
„Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă, suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte. Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul și implicarea absolut necondiționate a acestor persoane, care iau în plasament copii, și care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta. Așa cum apreciem cu adevărat munca și dedicarea asistenților maternali, era momentul să arătăm că aceeași prețuire o avem și față de familiile sau persoanele care iau acești copii în plasament. Aceste noi drepturi, ca de altfel și alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, a mai spus Firea.