Sute de romi protestează la Botoșani. Aceștia se tem că prin proiectul de lege 145 le vor fi luați copiii

Sute de romi protestează la Botoșani. Aceștia se tem că prin proiectul de lege 145 le vor fi luați copiii

Aproximativ 200 de romi protestează în fața Prefecturii din Botoșani. Aceștia sunt nemulțumiți de o serie de prevederi ale proiectului de lege 145 și se tem că statul le va lua copiii.

Trei zile de proteste pentru romii din Botoșani pe străzile orașului dar și în fața Prefecturii. Sute de membrii ai etniei s-au adunat trei zile consecutiv pentru a protesta împotriva proiectului de lege 145, privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. Proiectul a fost deja votat de Camera Deputaților.

Romii botoșăneni se tem că de fapt această lege prin prevederile ei ar ascunde modalități prin care statul român ar urma să le ia copiii. 

„Jos mâna de pe copii”

Romiii au protestat weekend-ul trecut, dar s-au adunat și astăzi în fața Prefecturii, în număr destul de mare, conduși de liderii acestora. Protestatarii poartă pancarte în mâini pe care scrie „Jos mâna de pe copii” sau „Stop 145”. Mulți dintre aceștia scandează și cer ca legea 145 să nu mai fie votată. Sunt și cei care scandează „Jos Firea”, cu referire la ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, scrie Adevărul.

Legea 145 prevede printre altele la sprijinul acordat familiei și în special a copiilor, cu accentul părinților, pentru a preveni separarea. Termenul de separare a stârnit însă zâzanie în sânul comunităților de romi.

Aceștia se tem că statul, prin această lege, ar putea găsi o bază legislativă prin care să le ia copiii. Mai ales în cazul familiilor în care copiii  nu prea frecventează cursurile școlare sau sunt foarte sărace. O realitate în unele comunități de romi din Botoșani.

„Dacă unul dintre membrii familiei va fi bolnav, copilul învață mai prost la școală, nu avem condițiile necesare de a crește un copil, riscăm ca copilul să fie luat din sânul familiei. Mai întâi să ne creeze condiții pentru creșterea copiilor noștri și abia apoi să ne pună condiții”, spune Dibu Manix, unul dintre liderii romilor din Botoșani. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
311

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
535

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
158

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...