Suma totală a taxelor și impozitelor plătite de o familie a crescut cu 25%, față de anul 2019 (studiu)

Suma totală a taxelor și impozitelor plătite de o familie a crescut cu 25%, față de anul 2019 (studiu)

Ținând cont de contextul actual, adică după doi ani de pandemie și în condițiile în care a apărut un conflict armat la granițele țării, evenimente care au generat majorări importante de prețuri la mai toate produsele și serviciile, costul fiscal al unei familii din România cu un copil s-a majorat în ultimii ani, așa cum reiese dintr-un studiu recent al KPMG. Astfel, nivelul total al taxelor și impozitelor plătite de familie de-a lungul vieții s-a majorat, față de cel calculat acum trei ani, cu 25%, potrivit studiului.

Evenimentele majore apărute din 2019 încoace, mai exact, pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, au generat creșteri majore de prețuri atât la energie, cât și la alimente, ceea ce face viața, în general, mai scumpă.

Evenimentele amintite au influențat, în mod evident, și suma totală de taxe și impozite plătite de familii pe parcursul vieții, după cum apare într-un studiu recent al KPMG, care a crescut, față de nivelul calculat în cadrul studiului publicat în 2019, cu 25%.

„Această creștere se referă pe de o parte la contribuții salariale și impozit pe venit ca urmare a creșterii salariului mediu brut. Pe de altă parte se referă la creșterea TVA pe fondul majorării cheltuielilor medii lunare pe gospodărie și a prețurilor la combustibil, electricitate și gaze naturale. Iar nu în ultimul rând, se referă la creșterea accizelor, care se datorează în parte schimbării ipotezei privind numărul de km parcurși anual (locuind în afara orașului, am presupus un kilometraj de 14.000 km/an), dar și creșterii nivelului accizelor”, mai apare în studiul KPMG din acest an, citat de AvocatNet.ro.

E de subliniat aici faptul că, la calcularea sumelor, nu s-a ținut cont de plafonarea prețurilor la energie, respectiv la electricitate și gaze naturale.

Conform noului studiu, dacă în urmă cu trei ani suma taxelor plătite de-a lungul vieții pentru o familie cu un copil era de aproximativ 3.000.000 de lei, acum, aceeași familie ar plăti 3.800.000 de lei sau chiar 4.300.000 de lei, dacă unul dintre membrii familiei ar avea un venit suplimentar dintr-un al doilea job.

După cum apare în studiul din acest an, suma de 3,8 milioane de lei, plătită ca taxe și impozite de o familie de-a lungul vieții, ar putea fi investită de stat în:

- zece echipamente de control cu raze X;
- un echipament de radiodiagnosticare tip computer tomograf;
- 13 echipamente pentru urgențe cardiovasculare și toxicologice;
- șase autogunoiere compactoare;
- cinci automăturătoare;
- modernizarea a doi km de drum județean;
- 472 de stâlpi de iluminat cu panouri solare;
- modernizarea a 20 de metri de pod județean.

În realizarea analizei au fost folosite date statistice publice (de pildă, salariul mediu pe țară, vârsta medie la angajare, coșul de cumpărături mediu pentru gospodării cu doi, respectiv trei membri etc.), care pot fi găsite la Institutul Național de Statistică, Eurostat, World Health Organization, sau date regăsite în achizițiile publice recente.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
342

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
491

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
609

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...