Suferință în tăcere. Deși abuzate de soți, femeile din Botoșani refuză ajutorul statului

Deși mii de femei sunt anual abuzate de concubini sau soți, în județul Botoșani, doar o mică parte dintre acestea cer protecția statului. Un centru specializat pentru protecția lor, pentru care s-a cheltuit un milion de euro, zace aproape gol.

În județul Botoșani, mai ales în zonele rurale, abuzul femeilor este la ordinea zilei. Concubinii sau soții se impun în multe cazuri cu pumnul, parul sau biciul. Statisticile sunt grăitoare. Numai anul trecut, polițiștii botoșăneni au intervenit la peste 1.000 de cazuri de violență domestică, în tot județul. Cu toate acestea, puține femei depun plângere sau profită de facilitățile oferite de stat pentru a fi protejate, preferând să se întoarcă la abuzator și să îndure în tăcere.

Bate vântul prin centrul pentru femei abuzate

Pe baza statisticilor îngrijorătoare, reprezentanții DGASPC Botoșani au accesat un proiect național cu fonduri europene, prin care să fie construită o rețea de consiliere a victimelor abuzului, dar și o locuință protejată, numită „Casa Venus”, cu șase locuri, unde acestea să fie cazate până la găsirea unei soluții. S-a cheltuit, prin acest proiect, aproape un milion de euro. Cu toate acestea, puține femei abuzate au ajuns să locuiască în această casă protejată, fiind vorba despre șase femei în doi ani.

„Am constatat cu stupoare că pe partea de accesare a serviciului rezidențial nu am avut atâtea cazuri pe cât ne-am fi așteptat. La nivelul județului, sunt foarte multe cazuri de violență domestică ajunse în atenția Poliției și foarte puține care ajung să fie gestionate de DGASPC”, spune Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC.

Femeile bătute preferă să îndure

Motivele, spun reprezentanții de la DGASPC, sunt legate de dependența victimei de agresor, dar și de lipsa de educație. Sunt femei cu mulți copii, fără venit, fără școală, care nu se pot descurca singure și preferă să îndure. „Cea mai mare provocare este să scoatem femeia din mediul abuziv. De multe ori, acestea sunt dependente economic, moral, social de agresor”, adaugă Colbu, citat de Adevărul.

Potrivit aceleiași surse, cele mai multe dintre ele nici măcar nu depun plângere la Poliție, iar accesul în locuința protejată se face doar pe baza unui ordin de protecție.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecarea Linei din România, după moartea surorii: Povestea primei siameze care și-a găsit iubirea departe de casă!

astăzi, 08:17

Lina, singura supravieţuitoare, şi-a refăcut viaţa în Germania, unde şi-a găsit iubirea vieţii şi trăieşte departe de ochii lumii. Între timp, sora ei, Gherghina, s-a stins din v...

Botoșănean dispărut în Germania, polițiștii îl caută de cinci zile!

astăzi, 08:10

Cosmin Ștefan Cojocariu are 28 de ani și este născut în Trușești, județul Botoșani. Domiciliat în Durnești, tânărul a plecat în urmă cu o săptămână î...

Un fost procuror șef din Botoșani a preluat funcția de consilier juridic la Ambulanța Suceava!

astăzi, 07:45

Originar din Botoșani, Marius Surdu a fost desemnat câștigătorul concursului organizat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava pentru ocuparea postului de consilier juridic, pozi...