Suceava și Botoșani, fruntașe la rata mortalității infantile. „Salvați copiii” face apel la solidaritate

Asociația „Salvați copiii”, prin intermediul căreia sute de mii de euro au fost donați pentru Maternitatea din Botoșani, are nevoie în continuare de sprijinul comunității. Organizația a lansat un apel la solidaritate, demarând campania „Zid pentru spitale”.

Potrivit asociației, 62 din 10.000 de copii născuți în regiunea Moldovei mor în primul an de viață, astfel că dotarea unităților sanitare cu echipamente performante este imperativă.

Suceava ocupă primul loc din punct de vedere al mortalității infantile, cu 9,5 decese raportate la o mie de bebeluși, iar județul Botoșani se situează pe locul al doilea, cu o rată de 7 la mie.

Reprezentanții „Salvați copiii” îndeamnă companiile din România să direcționeze 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

„Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă”, a spus Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Asociației „Salvați copiii”.

De la debutul programului național de reducere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. La Botoşani, Salvaţi Copiii a adus prin donaţii directe, sau prin proiecte, alături de Fundaţia Vodafone, echipamente de peste 300.000 de euro.

O parte dintre aceste fonduri au fost colectate prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială. Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, mulți dintre aceștia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile.

 

Spune-ne opinia ta