O tanara bolnava de scleroza multipla trebuie sa dea inapoi o parte dintre banii incasati ca ajutor de la stat pentru ca a publicat in 2015 o carte de poezii. Decizia Casei de Pensii Suceava a declansat un scandal public, iar Ministerul Muncii a dispus verificari si a cerut un raport pana luni.
"In 2014 am inceput sa iau pensia de hadicap, care initial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealalta problema este cu ajutorul de handicap, pe care il iau din 2013. Din 2013 pana in 2016, am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 imi aparusera parezele, eu am pareza pe partea stanga in fata si anul acesta am mai descoperit patru. Deci traiesc cu cinci pareze. Zambesc numai cu jumatate de gura. A scazut gradul de handicap de la II la III dupa cinci ani de grad II. (..)
La mine pe scrisoare scrie ca pot sa merg neajutata mai putin de 500 de metri. Lor li s-a parut ca m-am vindecat si anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe luna. Eu cred ca absolut nimeni nu citeste scorurile de pe acte. Nu exista niciun neurolog in comisie. Sunt doar medici de familie si generalisti acolo, care habar nu au ce inseamna boala neurologica", a declarat Laura Florescu pentru Mediafax.
Decizia autoritatilor a devenit subiect de presa. Laura a fost intervievata de ziare si televiziuni, in timp ce mai multi internauti indignati au decis sa ia atitudine, organizand proteste in Bucuresti si in Brasov, sub sloganul "Razboi total contra nemerniciei statului".
In aceste conditii, Ministerul Muncii, condus de Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca au fost demarate verificari, urmand ca luni sa primeasca raportul final de la Casa de Pensii Suceava.
In plus, ministerul a precizat ca tanara bolnava ar fi putut opta pentru pierderea temporara a capacitatii de munca.
"Din primele date rezulta ca doamna incaseaza prestatie pentru handicap (pe de o parte) si pensie de invalid (pe de alta parte), aceasta din urma ca urmare a pierderii totale a capacitatii de munca. In acest din urma caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie sa obtii venituri, scrie in lege. Legea prevede si pierdere temporara a capacitatii de munca, situatie in care ai voie sa muncesti partial, dar dumneaei nu se incadreaza in aceasta categorie. Doar pentru luna in care a obtinut venituri, asa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate.
Prestatia pentru handicap nu este conditionata de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectata", a mai explicat Ministerul Muncii.