Scandalagii, șoferi îndrăzneți și comercianți clandestini, amendați de polițiștii locali

Scandalagii, șoferi îndrăzneți și comercianți clandestini, amendați de polițiștii locali

Polițiștii locali au aplicat 18 sancțiuni într-o singură zi pentru fapte antisociale și încălcări ale regulamentelor locale de circulație rutieră și comerț.

În data de 14 iunie 2023, în conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr. 155/2010, polițiștii locali au patrulat pe raza municipiului Botoșani și au întreprins activități potrivit domeniilor de competență: asigurarea ordinii și siguranței publice; fluidizarea traficului rutier și pietonal; respectarea nomelor de protecția mediului; desfășurarea unui comerț civilizat.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice s-a aplicat un număr de 5 sancțiuni contravenționale, din care 3 sancțiuni cu amendă, potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991, iar faptele constatate și sancționate au fost pentru tulburarea liniștii publice.

Astfel, în jurul orei 14:45, ca urmare a unei sesizări telefonice, o patrulă s-a deplasat în zona Bisericii Rosetti, constatând că un cetațean în stare de ebrietate se manifesta gălăgios, adresând cuvinte și expresii jignitoare trecătorilor. Având în vedere cele constatate, a fost dispusă sancționarea contraventională a numitul C.M.V. în vârstă de 60 ani, cu domiciliul în sat Roșiori, cu amendă în cuantum de 400 lei și îndepărtarea din zona.

În jurul orei 14.25, pe durata patrulării pe Pietonalului Unirii, în zona Cinematografului, a fost identificat numitul R.I.M., într-o stare avansată de ebrietate, care adresa injurii trecătorilor, spre indignarea acestora, mai mult la apropierea patrulei de poliție locală, a adresat injurii și expresii jignitoare la adresa autorităților locale. Pentru fapta sa, numitul R.I.M. a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 400 lei potrivit Legii nr. 61/1991.

În jurul orei 18:10, polițistul local din Dispecerat, a sesizat patrula pedestră din zona Centru Istoric, cu privire la faptul că în dreptul imobilului din str. 1 Decembrie 1918 nr. 52, o persoană consumă băuturi alcoolice pe domeniul public. Aceasta a fost identificată, fiind dispusă sancționarea contravențională pentru consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public. În aceeași zonă, Centrul Istoric, în jurul orei 20.35, patrula poliției locale a observat mai mulți copii care se urcau pe grupul statuar din Piața 1 Decembrie 1918, motiv pentru care aceștia au fost îndepărtați din zonă.

Traficul rutier și pietonal se află în atenția polițiștilor locali, fiind prezenți în zonele predispuse aglomerării și blocajelor rutiere.

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 și ale H.C.L. nr. 292/2017, polițiștii locali au acționat punctual în stațiile de transport local și în zona trecerilor de pietoni pentru identificarea conducătorilor auto care au încălcat prevederile legale.

Pentru nerespectarea prevederilor H.C.L. nr. 292/2017 au fost aplicate 11 sancțiuni, din care 7 cu amendă în valoare totală de 900 lei și 4 cu avertisment scris, iar potrivit O.U.G. nr. 195/2002 – au fost aplicate 4 sancțiuni, din care 1 cu amendă în valoare de 290 lei și 2 puncte penalizare și 3 cu avertisment scris și 7 puncte penalizare.

De asemenea, împreună cu angajații S.C. ELTRANS S.A., au acționat în parcările prevăzute cu parcometre pentru identificarea conducătorilor auto care nu achită taxa pentru parcare sau care nu respectă perioada pentru care au achitat taxa, fiind identificate 8 autoturisme pe bordul cărora nu era afișată dovada achitării taxei, motiv pentru care s-a aplicat măsura blocării.

În aceeași zi, potrivit Planului de acțiune pentru identificarea terenurilor și imobilelor neigienizate, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au identificat un număr de șase locații neîntreținute, fiind dispusă somarea proprietarilor în vederea asigurării igienizării – terenuri situate în str. Calea Națională nr.1, nr. 24F, nr. 35, str. Cornișa și str. Dimitrie Rallet.

Potrivit art. 3 din H.C.L. 355/2011 ” Cetăţenii, agenţii economici (cu sau fără personalitate juridică), instituţiile publice, celelalte persoane juridice au următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

a) să asigure igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, prin activităţi de curăţire, dezinsecţie şi deratizare;

d) să asigure repararea şi aspectul estetic al împrejmuirilor imobilelor pe care le deţin;”

Politiștii locali din cadrul Serviciului Activitate comercială au defășurat activități de monitorizare a Pieţelor de pe raza municipiului, prin patrulare, pentru a preveni actele şi faptele de comerţ ilicit. În incinta pieţelor, s-a intervenit în zonele amenajate pentru comercializarea produselor lactate, urmărindu-se respectarea prevederilor H.C.L. nr. 138/2020, respectiv deținerea de către comercianți a echipamentului de protecție – halat, bonetă, mănuși.

De asemenea, polițiștii locali din cadrul aceluiași serviciu au desfășurat și activități de verificarea deținerii autorizației de alimentație publică, fiind dispusă sancționarea a doi agenți economici potrivit O.G. nr. 99/2000, pentru desfășurarea activității de alimentație publică fără a deține autorizație eliberată de Primăria municipiului Botoșani, cuantumul total al sancțiunilor fiind de 400 lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
88

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
405

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...