Postarea sa pe un grup dedicat românilor din Spania a stârnit un val de reacții și sfaturi din partea conaționalilor, evidențiind diverse perspective și experiențe ale celor care au făcut pasul înapoi spre România:
„După 20 și ceva de ani în Spania am luat decizia de a mă întoarce în țară” – a scris românca noastră. „Mă întorc mai bătrână, la fel de săracă economic și foarte sleită de puteri din punct de vedere emoțional. Îmi este teamă că nu mă voi putea acomoda, îmi este frică de birocrație și de mentalitatea oamenilor. Dacă avem membri în grup care s-au întors în țară și ar dori să împărtășească experiențele mi-ar fi de mare ajutor. Pentru voi cum a fost reîntoarcerea? Care a fost primul lucru de care v-ați apucat odată trecute primele zile, săptămâni?”
Postarea ei are sute de comentarii de la românii care s-au întors în țară definitiva sau care, dimpotrivă, au decis să își petreacă tot restul vieții în Spania:
„După mulți ani de Spania ne-am întors acasă (sunt deja 13 ani), a fost greu să ne acomodăm, mai ales eu, a durat cel puțin 3 ani. Cel mai important după ce te întorci e să nu faci comparații în niciun domeniu (Spania – România), ai fi tot timpul dezamăgită. Apoi, ar fi bine, ca să te poți integra mai repede și mai ușor, să-ți cauți un loc de muncă pentru a avea un program zilnic și pentru a socializa. Ușor, ușor te vei acomoda și nu vei mai simți nevoia să te întorci în Spania decât în vacanță, dacă dorești”, a transmis o conațională.
O altă româncă a anticipat propria reîntoarcere în România, exprimând entuziasm pentru viața în țara natală, menționând avantajele financiare și sentimentul de a fi „acasă”:
„Și noi plecăm definitiv în vara asta, adică eu și soțul, și abia așteptăm să ajungem la noi acasă, mai bine ca la tine acasă, pe perna ta, nu e nicăieri. Prețurile snut aproape ca în Spania doar că nu mai plătim chirie, avem casa noastră cu tot ce trebuie. Nimeni nu a murit de foame nici în țară, cine este muncitor trăiește chiar foarte bine. Și de acomodare… eu nu cred că este vreo problemă, doar ești în țara ta, te simți acasă la tine.”
Alți români au oferit perspective diferite asupra deciziei de a reveni în România, evidențiind atât provocările, cât și beneficiile potențiale ale acestei schimbări.
Unule dintre ei a adaugat o notă de precauție referitoare la sistemul de sănătate și educație din România, comparativ cu Spania, indicând aceste aspecte ca fiind factori decisivi pentru mulți români care aleg să rămână în străinătate:
„Viața din România îi face pe foarte mulți români să se gândească și să rămână definitiv în Spania. Mentalitatea, sistemul de sănătate și de învățământ îi fac să nu se mai întoarcă în România. Cel puțin în Spania ai unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Europa.”
Pe de altă parte, un sfat bun a transmis o altă conațională:
„Dacă nu ești mulțumit și fericit cu tine însuți nu îți vei gasi locul nicăieri! Decizia o iei singură, indiferent de sfaturile sau experiențele altora.”
Sursa: jurnalemigrant.com