Economistul-șef al băncii centrale, Valentin Lazea, susține că legea pensiilor, care prevede o majorare a pensiilor cu 40% numai anul viitor, se bazează pe bani pe care statul nu îi are.
“Premierul Ludovic Orban a fost pus în fața unei situații fără ieșire, deocamdată. Dacă amână aplicarea legii pensiilor vor exista costuri politice, dacă nu o amână vor exista imense costuri economice”, a explicat Valentin Lazea.
Într-un interviu acordat celor de la CursdeGuvernare.ro, economistul-șef al băncii centrale, Valentin Lazea, a explicat și cum s-a ajuns la această situație.
„În ţara noastră, elitele prădătoare au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv şi un stat despotic şi ineficient”, a spus economistul-șef al Băncii Naționale, adăugând că „societăţile organizate după modelul extractiv rămân mereu în urma progresului tehnologic, mulţumindu-se să preia ceea ce societăţile mai avansate, inclusive, au inventat deja”.
Lazea crede că drama României provine dintr-o triplă sursă: partidele de stânga, care deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă, partidele de dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles importanţa unui stat puternic și societatea civilă, care are „handicapuri culturale” majore.
„Deşi în studiile sociologice internaţionale românii sunt catalogaţi drept colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este un colectivism lipsit de solidaritate: bătrânilor nu le pasă de tineri (şi viceversa); oltenilor nu le pasă de moldoveni (şi viceversa); gulerelor albe nu le pasă de gulerele albastre (şi viceversa)”, a mai spus Valentin Lazea, cu o zi în urmă, la Forumul Naţional de Drept Bancar.
Economistul şef al BNR acuză că, din cauza modelului extractiv din România, nu vom putea atinge gradul de convergenţă din Europa de Vest, care are o societate organizată după modelul inclusiv.