Pumnul, biciul şi toporul fac legea în satele din Botoşani. Situaţia cumplită a femeilor bătute de soţi

SpecialiÅŸtii în asistenţă socială  spun că mii de femei ajung victime ale soÅ£ilor sau concubinilor agresivi, cele mai multe din cauza abuzului de alcool ÅŸi a geloziei. Bătute crunt ÅŸi umilite, suferă în tăcere din cauza cutumelor ÅŸi a obiÅŸnuinÅ£ei.

În România secolului XXI, în judeÅ£ul BotoÅŸani, mulÅ£i bărbaÅ£i, mai ales din mediul rural, fac legea în familie cu pumnul, biciul ÅŸi toporul.  Mii de femei sunt bătute crunt, umilite ÅŸi terorizate de concubinii sau soÅ£ii îmbuibaÅ£i de alcool. La scene terifiante, desprinse parcă din filmele de groază, asistă neputincioÅŸi copiii.    MulÅ£i dintre aceÅŸtia, spun specialiÅŸtii, rămân cu traume definitive ÅŸi perpetuează moÅŸtenirea violenÅ£ei în familie din generaÅ£ie în generaÅ£ie. Numai în anul 2020, violenÅ£a în familie a atins cote înfiorătoare la BotoÅŸani.

Conform statisticilor Inspectoratului JudeÅ£ean de PoliÅ£ie au fost înregistrate peste 1.000 de infracÅ£iuni de violenţă în familie, din care patru de omor, trei tentative de omor, iar restul de loviri sau alte violenÅ£e, declară Delia NeniÅŸcu, purtător de cuvânt al IPJ BotoÅŸani.    

SpecialiÅŸtii în asistenţă socială spun însă că numărul cazurilor este mult mai mare în realitate, ajungând să fie cunoscute doar cazurile extreme sau cele semnalizate de asistenÅ£ii sociali, preoÅ£i, medici sau profesori. Majoritatea femeilor din mediul rural preferă să sufere în tăcere iar motivele sunt cutremurătoare.  

„Nu vom ÅŸti vreodată câte cazuri de violenţă au fost cu adevărat”  

Felicia Mihai, ÅŸef  Complex Servicii Comunitare la DirecÅ£ia Generală de Asistenţă Socială ÅŸi ProtecÅ£ia Copilului BotoÅŸani spune că majoritatea cazurilor cuprinse în statistici sunt semnalate nu de către victime, ci de oameni din comunitate, fie asistenÅ£i sociali, fie alte persoane care află despre drama acelor femei.

„Dacă am fi optimiÅŸti am spune că după statistici nu stăm chiar rău. Din păcate, în realitate, lucrurile nu stau chiar aÅŸa. Mai ales cu acest an special 2020, nu putem ÅŸti ÅŸi nu cred că vom putea ÅŸti vreodată câte cazuri de violenţă au fost cu adevărat, câtă suferinţă a fost în spatele uÅŸilor închise. Toate cazurile de violenţă domestică au în spate traume, suferinÅ£e, multă durere. SituaÅ£iile prezente în statistici sunt aproape exclusiv semnalate de colegii noÅŸtri din primării. Sunt cazuri sesizate de rude ÅŸi uneori, destul de rar, chiar de către victimele violenÅ£elor, care au decis să rupă tăcerea ÅŸi să solicite sprijin. Parte dintre ele cu sprijinul nostru, cu ajutorul programelor de consiliere psihologică la care au participat au reuÅŸit să iasă definitiv din acest lanÅ£. Din păcate, o bună parte se întorc acasă în mediul abuziv”, explică Felicia Mihai.   

„ZiceÅ£i-mi unde să mă duc, ce să fac?” 

Potrivit specialiÅŸtilor, majoritatea femeilor abuzate suferă în tăcere, pentru că, aÅŸa cum s-a observat în satele BotoÅŸaniului, există o tradiÅ£ie a violenÅ£ei în familie perpetuată din generaÅ£ie în generaÅ£ie. AÅŸa au văzut în familie ÅŸi consideră că a fi bătute, mai ales atunci când greÅŸesc, este ceva absolut firesc. Åži mai grav este că ÅŸi atunci când PoliÅ£ia se autosesizează refuză să-ÅŸi reclame bărbaÅ£ii.

„Acele femei sunt fetele care au trăit alături de un tată agresiv. ViolenÅ£a a făcut parte din copilăria ÅŸi adolescenÅ£a lor. Åži atunci când au propria familie consideră că este firesc să fie bătute. AÅŸa au păţit ÅŸi mama ÅŸi bunica lor. Rudele lor, de sex feminin, sunt bătute. Consideră că este firesc. Ne întreabă: ”Dar se poate ÅŸi altfel?”, spune Felicia Mihai.   

Există, de asemenea, o dependenţă financiară de bărbat. Alina, o tânără de 18 ani, a ajuns la Centrul Maternal „Micul prinÅ£”, din BotoÅŸani, unde sunt cazate mamele abuzate. A îndurat trei ani bătăile concubinului, mai mare cu 14 ani, Devenită mamă de la 15 ani ÅŸi doar cu opt clase, a răbdat fiindcă nu ÅŸtia unde să plece.

„Am fost violată la 15 ani ÅŸi s-a născut un copil. Atunci m-am dus cu bărbatul acesta. Are 29 de ani. Eu nu am meserie, nu am nimic. Am mai făcut doi copii cu el. Mă ucidea de fiecare dată când venea beat. I se părea că vreau să plec cu altul ÅŸi mă călca în picioare. Am vrut să plec, dar ziceÅ£i-mi dumneavoatră unde să mă duc, ce să fac? PărinÅ£ii nu mă primesc”, spune tânăra. 

În judeÅ£ul BotoÅŸani a fost implementat ÅŸi un proiect numit Venus, prin DGASPC, prin care este pus la dispoziÅ£ia femeilor abuzate un apartament cu ÅŸase locuri. Deocamdată este gol, fiindcă femeile bătute se întorc la agresor.

sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de PreÈ™edintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei NaÈ›ionale a României, plutonierului adjutant È™ef Macovei Daniel-Co...

Lucrări ale elevilor Liceului de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, prezente în cadrul unei expoziții ajunsă la a XVIII-a ediție!

astăzi, 19:00

ExpoziÈ›ia Concursului Regional de Arte Plastice „Omagiu Ștefan Luchian”, eveniment organizat de Liceul de Artă în parteneriat cu Muzeul JudeÈ›ean BotoÈ™ani, a ajuns la cea de-a XV...

Aproape 4000 de persoane și-au găsit în 2024 un loc de muncă prin intermediul AJOFM Botoșani!

astăzi, 18:20

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 decembrie 2024, 1.758 au peste 45 de ani, 512 au vârsta cuprinsă între 35 È™i 45 de ani, 163 au între 30 È™i 35 de ani, 362...