Protest al fermierilor în PTF Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

Protest al fermierilor în PTF Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

Aproximativ 200 de fermieri din județul Botoșani vor participa, vineri, la un protest împotriva „deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina”.

Acțiunea va avea loc în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, fiind inițiată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Asociația Moldoovis şi Asociația de proprietari „Paltinul” din Păltiniș.

Potrivit organizatorilor, cei aproximativ 200 de fermieri vor participa la acțiune cu tractoare agricole, remorci, mașini și camioane.

„Scopul adunării publice îl constituie manifestarea şi marşul de deplasare cu viteză redusă al persoanelor şi mijloacelor mecanice în legătură cu efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populaţiei şi economiei naţionale a României, urmare a deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina”, se arată în adresa înaintată de fermieri.

Protestul vizează şi „problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiţă, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislaţiei privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Naţional Strategic 2023-2027 (Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiţionale de cultivare fără a ţine cont de specificităţile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri şi condiţii mult mai blânde pentru produsele importate din ţări terţe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăţi şi condiţionalităţi pentru fermierii din România”.

Fermierii mai sunt nemulţumiţi de „încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii către Orientul Mijlociu”.

„O să ne adunăm o parte pe drumul național între Ștefănești și Stânca și o parte între Ripiceni și Stânca și pornim odată către vamă. Protestăm împotriva liberalizării comerțului cu produse agricole si agroalimentare din Ucraina! Protestăm împotriva deciziei CE privind sumele alocate discreționar  statelor afectate de războiul din Ucraina”, au transmis organizatorii.

 

Spune-ne opinia ta