Programul inegal de lucru nu poate fi impus angajatului care nu și-a dat acordul prin contract

SalariaÈ›ii povestesc adesea despre impunerea unui program de lucru inegal, deÈ™i înÈ›elegerea contractuală cu angajatorul făcea referire la o repartizare uniformă a timpului: opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Tot aÈ™a, după ce o vreme lucrurile funcÈ›ionează conform înÈ›elegerii părÈ›ilor, angajatorul decide să-i treacă pe unii dintre angajaÈ›i pe un program inegal - deÈ™i nu-i consultă È™i, uneori, nu se mai respectă nici regulile privind repausul.

Ce înseamnă repartizare inegală a timpului de lucru? Orice nu înseamnă „8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus”, care, conform Codului muncii reprezintă regula - repartizarea uniformă a timpului de muncă. Desigur, aici vorbim de un angajat care lucrează cu normă întreagă, semnalează AvocatNet.ro.

 

„În funcÈ›ie de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta È™i pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, prevede Codul muncii. Tot Codul prevede expres că:

* Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum È™i în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenÈ›a acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern (prin urmare, lipsa È™i a regulamentului intern constituie un mare dezavantaj pentru angajator în acest caz). 

* Programul de lucru inegal poate funcÈ›iona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

* Programul de muncă și modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoștință salariaților și sunt afișate la sediul angajatorului.

Chiar dacă angajatorul are prevăzut program inegal în regulamentul intern, acesta nu poate lipsi din contractul individual de muncă. Or, asta înseamnă că angajatul îÈ™i dă acordul cu privire la acel program, despre care fusese informat înainte de a semna. AÈ™a cum explică AvocatNet.ro, repartizarea inegală a timpului de muncă în cadrul săptămânii e posibilă exclusiv cu acordul părÈ›ilor. 

Prin urmare, ipotezele în care angajaÈ›ii sunt informaÈ›i „după” despre faptul că au un program de tipul „o zi da, una, nu” sau că într-o zi muncesc peste opt ore È™i în alta mai puÈ›in reprezintă o abordare nelegală. Totodată, lucrurile nu se pot schimba din mers, în timpul contractului, doar pentru că aÈ™a decide angajatorul. Dacă angajatul nu È™i-a dat acordul pentru un program inegal de lucru, nu-i poate fi impus.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apel! O mamă internată la Maternitatea din Botoșani are nevoie urgent de sânge!

astăzi, 14:10

Medicii SecÈ›iei de Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului JudeÈ›ean de Urgență „Mavromati” din BotoÈ™ani, alături de Centrul de Transfuzie Sanguină, fac un apel către populaÈ...

Câinele de serviciu Eco și conductorul său, Daniel, prezenți pe Unirii la Festival! (Foto)

astăzi, 13:50

Câinele de serviciu Eco È™i conductorul său, plutonierul Daniel Iorga, formează un cuplu chinologic bine închegat, care îÈ™i aduce aportul la reuÈ™ita misiunilor de ordine publică...

Bani de la bugetul județean pentru o școală din Botoșani, distrusă de un incendiu provocat intenționat!

astăzi, 12:45

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o È™coală din judeÈ›ul BotoÈ™ani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadr...