În prima lună de stare de urgență, respectiv în perioada 16 martie - 14 aprilie inclusiv, la nivelul județului Botoșani, forțele de ordine au aplicat peste 2700 de amenzi, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, dintre care au fost achitate 76. Iar suma intrată în vistieria statului este puțin peste 0,3% din suma datorată de botoșănenii sancționați.
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul de Poliție Județean, în prima lună de stare de urgență, au fost aplicate 2.058 de sancțiuni în valoare cumulată de 5.035.402 lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare.
La nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi, în intervalul de timp menționat, au fost aplicate 554 de sancțiuni în valoare de 984.450 lei în relație cu măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
La nivelul Direcției de Sănătate Publică, au fost emise 4 sancțiuni, în valoare cumulată de 60.000 de lei.
În total, valoarea celor 2616 amenzi COVID se ridică la 6.079.852 de lei, adică echivalentul a 1.258.768 de euro.
„La nivelul Activității de Trezorerie și Contabilitate Publică Botoșani, sunt înregistrate un număr de 152 de amenzi plătite de către botoşăneni de la debutul stării de urgenţă, dintre care 76 sunt amenzi COVID”, potrivit datelor centralizate de ANAF, remise Știri.Botoșani.Ro.
Pe 6 aprilie a.c., Guvernul a lansat portalul Ghiseul.ro, pentru efectuarea plăților online. Botoșănenii nu s-au înghesuit să achite contravaloarea sancțiunilor, astfel că, potrivit Administrației Județene a Finanțelor Publice, numai 3 amenzi au fost plătite de la distanță, până la finele primei luni de stare de urgență.
„Valoarea totală a amenzilor plătite de către botoşăneni de la debutul stării de urgenţă este de 136.857,07 lei, dintre care 21.050 lei reprezentând amenzi COVID”, au precizat reprezentanții AJFP Botoșani.
Un calcul matematic indică următorul fapt: 2,9% dintre sancțiunile aplicate pentru nerespectarea ordonanțelor militare au fost achitate, în prima lună de stare de urgență, acestea reprezentând amenzile cele mai mai reduse, cumulând puțin peste 21.000 de lei, mai exact 0,34% din suma totală care ar fi trebuit să intre direct în bugetul de stat.