Președintele CNCD: „Aș introduce educația sexuală în școală. În 2018, mamele minore au născut 10% dintre copii”

Președintele CNCD: „Aș introduce educația sexuală în școală. În 2018, mamele minore au născut 10% dintre copii”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat miercuri seară că ar dori introducerea educației sexuale în școli, argumentând cu numărul extrem de mare de copii născuți de mame minore. Declarația a fost făcută în contextul afirmațiilor rasiste făcute de primarul din Târgu Mureș și a ideii sale ca statul să decidă cine poate face copii.

„Aș introduce o formă de educație sexuală în școală, pentru că am solicitat de la Institutul Național de Statistică niște date și noi în anul 2018 am avut 18.000 de copii născuți de minore. Ceea ce înseamnă aproape 10% din copiii născuți în România în anul 2018. Am avut 674 de mame care au născut sub 15 ani. Și avem o mamă care are șase copii până la 18 ani”, a declarat Csaba Asztalos, miercuri seară, la Realitatea Plus, potrivit EduPedu.ro.

El a prezentat aceste date în contextul în care instituția pe care o conduce l-a amendat pe primarul din Târgu Mureș cu 10.000 de lei pentru „discurs incitator la ură”.

Asztalos Csaba a mai precizat că „nu este un element etnic aici, am o problemă de educație. Și dacă alții sunt pudici, haide să nu numim educație sexuală, să realizăm o educație în care să explicăm consecințele faptelor omului”.

Președintele consiliului anti-discriminare a amintit că, în trecut, „în momentul în care am discutat despre introducerea educației sexuale în școli, au ieșit reprezentanți ai cultelor religioase și au spus că nu trebuie să introducem Kamasutra în curricula școlară. Eu cred că este important să ascultăm și cultele religioase pentru că au un rol în societate, dar eu știu un lucru: nu avem educație potrivită și avem aceste date statistice. Suntem printre primele trei state în Europa cu cel mai mare număr de mame minore”.

România se află, potrivit unui studiu Eurostat realizat în 2019, pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor. Procentul la nivel naţional este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%. În ţara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, situaţie regăsită şi la nivelul Bulgariei, unde rata minorelor devenite mame atinge un procent de 11,9%.

Bulgaria şi România sunt urmate de ţări precum Ungaria, cu 9%, Slovacia, cu 8,4% şi Letonia, cu 5,5%. La polul opus al clasamentului se află ţări precum Italia, Olanda şi Slovenia, unde procentul adolescentelor devenit mame scade sub 2%. În ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, România ocupă ultimul loc în clasamentul realizat de Eurostat, procentul la nivel naţional fiind în acest caz de doar 1,6%. România este devansată doar de ţări precum Malta, unde procentul înregistrat este de 1,7% şi Republica Cehă cu 1,8%. În cealaltă extremă, sunt incluse state precum Italia şi Spania, cu procente de 8%, respectiv 7,4%, aici fiind înregistrate şi cele mai mari rate ale naşterilor din rândul femeilor de peste 40 de ani la nivelul Uniunii Europene, redate de Eurostat.

În spatele acestor statistici se află drame reale, cauzate, în primul rând, de lipsa de educație sexuală și de temerile minorelor. În urmă cu puțin timp, o adolescentă de 16 ani din comuna Hlipiceni, județul Botoșani, a născut singură, după ce și-a ascuns sarcina și a evitat orice formă de investigare medicală. Bebelușul ei a fost asfixiat în timpul nașterii. Iar tatăl copilului decedat este un bărbat de 24 de ani in județ.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
172

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
348

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
85

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...