Povestea tinerei din Botoșani care şi-a sacrificat cariera de dragul orfanilor şi al nevoiaşilor

O tânără de 29 de ani din Botoşani, Ionela Tudose Ivan, impresionată de suferinţele persoanelor năpăstuite de soartă despre care relata în reportajele de televiziune pe care le realiza, a decis să înfiinţeze o asociaţie care să-i ajute pe aceşti oameni.

Ionela Tudose Ivan este o botoşăneancă pe care suferinţele copiilor săraci, văzute prin ochii reporterului de televiziune, au schimbat-o radical: au făcut-o să renunţe la carieră pentru a-i ajuta pe săraci, relatează Adevărul.ro.

De hainele, mâncarea, încălţămintea pe care Ionela le strânge lunar beneficiază, din 2012, peste 500 de copii din centrele de plasament, „Elena Doamna“ sau „Prietenia“.   

Absolventă a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Ionela nu a profesat niciodată ca inginer, devenind imediat după terminarea facultăţii reporter la o televiziune locală.   

Ca un joc al destinului, domeniul pe care a fost repartizată să lucreze, a fost cel social. Prin intermediul ştirilor şi reportajelor, tânăra absolventă a intrat în lumea cruntă a sărăciei, frustrării şi lipsei de speranţă.     

În fiecare zi, Ionela se lovea de problemele copiilor săraci, ale tinerilor dotaţi fără resurse materiale şi ale familiilor dezbinate de sărăcie. Copiii ajungeau abandonaţi în instituţiile statului. Ceea ce a văzut i-a schimbat radical viaţa.

 „De cele mai multe ori plecam de la astfel de cazuri cu lacrimi în ochi. Mă simţeam răscolită. Eram neputincioasă în faţa acelor oameni năpăstuiţi. Mă simţeam vinovată de tristeţea acelor copii. Mă revolta în acelaşi timp indiferenţa oamenilor. De clasa politică sau de oamenii cu foarte mulţi bani nu mai vorbesc“, spune Ionela.   

A renunţat la cariera care se contura în jurnalism. Nu a mai vrut altceva decât să găsească o modalitate de a-i ajuta pe acei oameni despre care scria, pe acei copii care uitaseră, din cauza necazurilor, să râdă.   

„Am zis că un om are capacitatea de a lupta pentru ceea ce-şi doreşte. Mi-am spus că este un mare semn de laşitate să vezi ce am văzut eu şi să te prefaci că nu există. Soţul meu m-a sprijinit necondiţionat de la început şi am pornit fără ezitare pe drumul acesta. A fost greu şi încă este foarte greu, dar în fiecare zi dovedim că nu este imposibil. Şi cel mai important dovedim că ne pasă“, spune tânăra botoşăneancă.   

Ajutată de soţul ei, Cristi, tânăra a reuşit după un an de strâns hârtii, semnături şi umblat pe la notari şi avocaţi, să înfiinţeze, în 2012, o asociaţie de ajutor social, numită HAPPY (Help Act Protect Provide Yield). Prin intermediul acestei asociaţii, cu sediul bineînţeles în apartamentul familiei Tudose, Ionela şi Cristi au început în mod oficial să strângă fonduri şi ajutoare pentru săraci: copii aflaţi în centrele de plasament, bătrâni abandonaţi şi chiar pentru oamenii străzii.

„Asociaţia am făcut-o cu gândul de a-i ajuta pe toţi cei care au nevoie, indiferent de vârstă. Ea ne oferă pârghiile legale să strângem fonduri pentru actele noastre de caritate“, spune Ionela.

Primele acţiuni caritabile au avut loc în centrele de plasament, acolo unde copiii s-au putut bucura de cadouri, încălţări şi dulciuri. Ocaziile alese au fost în principal sărbătorile, Crăciunul sau Paştele.

Pentru a strânge bunuri cât mai eficient, Ionela împărţea colecta pe săptămâni. Pentru donaţii apela, prin intermediul reţelelor sociale sau al cunoscuţilor, la toţi cei care puteau oferi ceva.   

„Luam sistematic. O săptămână făceam apel pentru strângerea de mandarine, banane şi portocale. Cealaltă săptămână încălţăminte. Până la sfârşitul unei luni, când duceam tot ce strângeam la centrele de plasament, aveam grijă ca toată lumea să primească echitabil cadouri“, precizează Ionela. 

Ajutoare de la oameni simpli Cei la care apelează fosta jurnalistă sunt oamenii simpli, nu oameni de afaceri şi nici politicieni. Oamenii de afaceri, spune Ionela, nu au fost foarte darnici, cu mici excepţii, iar politicienii, dacă nu este campanie electorală, nu se înghesuie.

„Nu cu oameni de afaceri sau politicieni ne descurcăm noi. Bineînţeles, sunt şi excepţii, dar, în principal, cei care fac donaţiile sunt oamenii simpli, care au doar puţin mai mult decât cei nevoiaşi. Sunt cei mai inimoşi şi chiar cu ei ne place să lucrăm. Ştim că nu au niciun interes, dau totul din suflet“, completează botoşăneanca. 

Pe lângă copiii instituţionalizaţi, beneficiază de bunuri şi micuţii din familiile sărace din judeţul Botoşani. Când aud de un caz la televizor sau de la prieteni, Ionela şi Cristi se mobilizează. Au deja zece ajutoare, tineri veniţi voluntar. Strâng bunurile necesare, în timp-record, bătând din uşă-n uşă, pleacă cu maşina personală şi aduc bucurie celor aflaţi la ananghie.

„Când aflăm de un caz, plecăm imediat la strâns de bunuri. Ne interesăm, putem spune că facem un soi de anchetă socială. Aflăm de ce are nevoie urgent familia respectivă. Strângem cât putem de repede şi le ducem. Mergem în tot judeţul. Circulăm din municipiul Botoşani, până pe malul Prutului, oriunde este nevoie“, precizează tânăra.   

Unul dintre cele mai importante ajutoare date de asociaţia HAPPY este cel oferit unei mame singure cu nouă copii din satul Codreni. Femeia locuia cu cei mici într-o singură cameră dărăpănată din chirpici, fără venituri, din mila sătenilor. Copiii dormeau cu rândul în sobă pentru a se încălzi. Ionela şi voluntarii asociaţiei au făcut un tur de forţă şi au strâns haine, încălţăminte, materiale de construcţie şi mâncare pentru familie.   

„Din nefericire, micuţa Vasilica, de 2 anişori împliniţi în Ajunul Anului Nou, nu poate merge deoarece este subdezvoltată din cauza alimentaţiei. Încercăm acum să găsim o modalitate prin care să o ducem la un doctor să o vadă şi să o tratăm“, povesteşte Ionela, despre cazul de la  Codreni.

Controale medicale şi hrană pentru oamenii nevoiaşi După doi ani de muncă susţinută în cadrul asociaţiei HAPPY, Ionela Tudose Ivan a trecut, de la simple donaţii de alimente şi bunuri, la controale şi intervenţii medicale pentru oamenii care nu şi le pot permite. Apelând la medici cu suflet mare sau plătind din donaţii consultaţiile bolnavilor săraci, Ionela reuşeşte să-i trimită pe orfani sau pe bătrânii năpăstuiţi de soartă la tratament.   

Mai mult decât atât, a organizat o acţiune caritabilă, un concert cu Gelu Graur, semifinalist la „Vocea României“, pentru a strânge fondurile necesare tratării unei fetiţe de câteva luni cu grave probleme congenitale de vedere.

„Încercăm să-i ajutăm pe toţi cum putem. Pe 1 decembrie am avut o acţiune de ajutorare a oamenilor străzii. Cu sprijinul a două restaurante, am reuşit să le oferim o masă caldă. Am mers direct pe stradă, unde îi găseam şi le ofeream ceai şi mâncare. Apoi, când a venit gerul, am reuşit să strângem haine groase pentru oamenii de la centrul de noapte“, mai povesteşte Ionela.

După ce donaţiile au început să fie stânse mai uşor, Ionela fiind cunoscută de cei mai mulţi botoşăneni, dar şi de instituţiile de protecţie socială care o sprijină şi îi înlesnesc accesul în centrele de plasament, asociaţia Happy a început să se implice şi în reîntregirea familiilor dezbinate de sărăcie. Mai precis, copiii aflaţi în centrele de plasament care doresc să-şi vadă părinţii naturali sunt ajutaţi de asociaţie să intre în legătură cu ei. Bineînţeles, spune Ionela, cu acordul ambelor părţi: 

„Am văzut în centrele de plasament mulţi copii, care în ciuda suferinţelor şi a lipsurilor, în mod paradoxal şi-au înţeles părinţii care i-au abandonat din cauza sărăciei. Aceşti copii doresc să-şi vadă părinţii. Sunt neîmpliniţi că nu-i cunosc. La fel, sunt părinţi care, după ce trec anii, sunt măcinaţi de remuşcare. Noi plecăm pe urmele lor şi încercăm să-i reunim“, povesteşte Cristi, soţul Ionelei. 

Acesta este şi cazul unei fete de 17 ani de la Centrul de Plasament „Prietenia“ din Botoşani, care nu şi-a văzut niciodată bunica din satul Ungureni. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut doi băieţi din Centrul de Plasament „Elena Doamna“ şi-au văzut pentru prima dată părinţii din satele Ibăneşti şi Cristineşti. În efortul lor de a ajuta oamenii, membrii asociaţiei ” Happy” sunt ajutaţi şi de Fundaţia Prieteni pentru Tine .  

Sursa: Adevărul.ro

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un fermier din Botoșani întâmpină dificultăți din cauza unui produs comercializat mult mai scump în supermarketuri!

astăzi, 12:54

Iulian Siminic a vorbit despre situația foarte dificilă cu care se confruntă fermierii, în special în ultimii ani, și a criticat faptul că prețurile la care laptele este achiziționa...

Garda de Mediu Botoșani, în control la instituții pe tema gestionării deșeurilor! (foto)

astăzi, 11:40

Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au desfășurat acțiuni de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilo...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!” (video)

astăzi, 11:10

„Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă! Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstra...