Posesorii de centrale vor plati pentru tevile de la Termica!

Posesorii de centrale vor plati pentru tevile de la Termica!

Marti, la Teatrul Mihai Eminescu a avut loc o intalnire intre reprezentantii asociatiilor de proprietari, directorul ANRSC si conducerea Modern Calor, cel din urma fiind noul furnizor de agent termic la nivelul municipiului Botosani.

Motivul acestei intalniri il constituie un ordin al ANRSC care obliga si proprietarii apartamentelor incalzite cu centrale termice individuale la plata caldurii in condominiu. Mai precis, toti proprietarii de apartamente vor fi obligati sa plateasca pentru caldura emanata de tevile de pe scara blocurilor sau a celor care traverseaza subsolurile.

"Oamenii vor veni la noi sa ne ceara socoteala!"

Petrica Butnaru, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari, s-a declarat total nemultumit de noua reglementare. La fel si reprezentantii asociatiilor de proprietari, care sustin ca proprietarii apartamentelor cu centrale individuale nu au contracte individuale cu Termica, intrucat pentru incalzirea apartamentului acestia platesc gazul, iar reglementarea nu isi are rostul.

"In capul nostru se vor sparge toate, oamenii vor veni la noi sa ne ceara socoteala", a spus revoltat unul dintre administratorii asociatiilor.

"Eu as propune ca pe lista de cheltuieli afisata la fiecare scara sa trecem: pentru plata caldurii din condominiu, "reglementare ANRSC", iar banii sa mearga direct la Autoritate, caci altfel noua o sa ne sara oamenii in cap", a spus presedintele Federatiei Asociatiilor de proprietari.


Directorul ANRSC: Administratorii de asociatii vor inventaria tevile!

Directorul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de UItilitati Publice, Daniel Alexandru, a precizat ca sumele pe care proprietarii de apartamente vor trebui sa le plateasca in plus pentru caldura din condominiu pot fi foarte mici.

"Dumneavoastra, administratorii de asociatii, nu aveti decat o obligatie. Sa faceti inventarierea tuturor tevilor din condominiu, aferente asociatiei pe care o administrati, si sa transmiteti datele catre societatea care se ocupa de repartitoare. Ei au posibilitatea sa calculeze cata caldura emana ele si, in functie de calculele lor, se va stabili suma care trebuie achitata", a precizat Daniel Alexandru.

Acesta a mai precizat ca, daca nu vor face inventarierea, proprietarii vor plati mai mult, intre 30-50% din cheltuielile commune, in timp ce, daca fac respectiva inventariere, cheltuielile pot fi de 5-10%.


Florin Ghiorghita: "In 5 ani, cei mai multi se vor intoarce la sistemul centralizat!"

Referitor la aceasta nemultumire a asociatiilor de proprietari, viceprimarul Florin Ghiorghita a precizat ca ordinul ANRSC trebuie respectat de proprietari, deoarece Modern Calor are contracte semnate cu asociatiile de proprietari.

"Eu cred ca directorul ANRSC va reusi sa ii convinga pe cei de la asociatiile de proprietari ca era necesara o astfel de reglementare", a declarat viceprimarul Ghiorghita. Acesta a mai spus ca "in maximum 5 ani foarte multi dintre cei care si-au montat centrale termice se vor rebransa la sistemul centralizat, deoarece costurile impuse de o centrala de apartament vor fi tot mai mari".


Diaconu asteapta botosanenii sa se rebranseze

De aceeasi parere cu Florin Ghiorghita este si Ioan Diaconu, directorul Modern Calor, care a incercat sa le explice celor prezenti la intalnire ca proprietarii apartamentelor cu centrale individuale vor fi nevoiti sa plateasca diverse taxe de poluare, sa isi faca un cos comun care sa depaseasca inaltimea imobilului, sau chiar sa isi schimbe centrala, pentru ca durata de viata a unei centrale este de maximum 10 ani.

"Toate aceste cheltuieli vor fi foarte mari, iar multi proprietari se vor rebransa", a spus Ioan Diaconu, directorul Modern Calor.    
 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
181

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
275

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
216

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...