Peste 50 de infracțiuni înregistrate în școli în primele cinci luni ale anului școlar 2022 - 2023 (video)

Peste 50 de infracțiuni înregistrate în școli în primele cinci luni ale anului școlar 2022 - 2023 (video)

În primele cinci luni ale anului școlar 2022 – 2023 au fost sesizate 54 de infracțiuni, fiind înregistrată o creștere cu 16 infracțiuni în comparație cu semestrul I al anului școlar 2021 – 2022, când au fost constatate doar 38 de astfel de fapte, anunță comisar șef de poliție Buliga Toader, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.

Potrivit acestuia, cele mai multe astfel de fapte au fost conflicte spontane între elevi și s-au produs în mare parte în școlile din mediul urban.

„În funcție de locația în care au fost sesizate fapte penale, constatăm că în semestrul I al anului școlar 2022-2023, cele mai multe fapte sesizate, în număr de 49 (+22), au fost comise în incintă, iar 5 (-6) în zona adiacentă. Din punct de vedere al mediului de comitere, din totalul de 54 de infracțiuni sesizate, 41 (+18) au fost comise în mediul urban și 13 (-2) în mediul rural”, a declarat șeful IPJ, comisar șef de poliție Toader Buliga.

A fost identificată o pondere ridicată a infracțiunilor contra integrității corporale sau a sănătății, dar au fost sesizate și infracțiuni contra patrimoniului și infracțiuni de serviciu.

Oamenii legii consideră că astfel de fapte s-au produs în școli din cauza relaționării neadecvate dintre elevi în urma pandemiei de Covid-19, dar și faptul că unii elevi nu se integrează în colectiv.

În plus, o altă cauză ar fi că profesorii și părinții elevilor nu sesizează către organele competente faptele petrecute.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani au fost inițiate mai multe campanii, pentru prevenirea acestor fapte atât în școli, cât și în preajma lor.

„De către polițiștii structurii de siguranță școlară au fost inițiate 2 campanii preventive locale. Efectivele Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani au desfășurat în total peste 700 de activități preventive, fiind abordate subiecte referitoare la: prevenirea violenței, bullying-ului, consumului de droguri și alte substanțe periculoase, consecințele juridice ale faptelor penale și siguranța rutieră și altele. Au fost desfășurate în mod constant acțiuni având drept scop asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Botoșani”, a adăugat șeful IPJ.

Mai mult decât atât, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a precizat că în anul școlar 2021 - 2022 s-au înregistrat mai puține fapte de natură penală în unitățile de învățământ, pentru că mulți elevi făceau ore în sistem online. 

„În perioada septembrie 2022 – februarie 2023 s-au desfășurat activități de informare cu privire la gestionarea comportamentelor violente. Pe lângă multitudinea de activități desfășurate în parteneriat cu Poliția Română. Creșterea numărului de infracțiuni sesizate de poliție, cu 16 față de perioada 2021 – 2022 poate fi pusă și pe seama că multe clase, mulți elevi erau încă în sistem online, din cauza virusului Covid-19”, a adăugat șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, Bogdan Suruciuc. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Circ politic în ședința de CL, s-a lăsat și cu jigniri. Primar: „Pietrele mai lipsesc și crucea...” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
1116

În prag de campanie electorală politicienii nu mai țin cont de nimic. Ședința de Consiliul Local a Primăriei municipiului Botoșani din cursul zilei de joi, 28 martie 2024, s-a lăsat cu o ...

Calvar pentru șoferi pe strada Pacea, consilier nemulțumit de... asfaltare (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
708

În plenul ședinței de Consiliul Local de luna trecută, consilierul Maxim Maricel s-a declarat nemulțumit de faptul că nu intervine nimeni pe strada Pacea, acolo unde șoferii se „chin...

Zilele municipiului Botoșani sub semnul întrebării, consilierii nu au votat proiectul: „A picat, clar. Bucurați-vă” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
414

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului USR – Filiala Botoșani, a avut o interpelare în acest sens, punând spre dezbatere un amendament la acest proiect.„N...