Peste 2.000 de botoșăneni veniți acasă de sărbători, amendați pentru necompletarea formularului de localizare

Peste 2.000 de botoșăneni veniți acasă de sărbători, amendați pentru necompletarea formularului de localizare

Autoritățile sanitare din Botoșani au aplicat peste 2.000 de amenzi pentru persoanele care, în perioada sărbătorilor de iarnă, s-au întors din străinătate fără să completeze formularul de localizare a pasagerilor, a declarat managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței.

Potrivit oficialului, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate în perioada 25– 31 decembrie 2021, când un număr de 1.187 de persoane au revenit în județ. Până pe 7 ianuarie a.c., alți 877 de călători au intrat pe teritoriul României fără a respecta prevederile legale cu privire la localizarea pasagerilor.

„Sunt foarte multe persoane care spun că nu cunosc această măsură, pe care nici eu, personal, nu o susțin cu convingere, însă ne-a fost trasat prin lege acest rol și respectăm legislația în vigoare. Vom încerca să informăm populația că este nevoie să completeze acest formular în termen de 24 de ore de la intrarea în țară”, a afirmat Adăscăliței.

Amenzile ce survin ca urmare a necompletării documentului sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, cetățenii având posibilitatea să achite jumătate din valoare în termen de 15 zile de la primirea prin poștă a procesului verbal. Sancțiunile sunt nominale.

„Noi, în Botoșani, am ales să aplicăm amenda minimă, cea de 2.000 de lei”, a precizat directorul DSP.

Formularul de localizare a pasagerilor poate fi accesat de pe platforma plf.gov.ro.

 

Spune-ne opinia ta