Pensionari obligați să dea înapoi banii primiți la recalculare? Deciziile vor fi verificate la sânge de Casele de Pensii!

Bucuria unor vârstnici va fi de scurtă durată, în condițiile în care pensionarii ar putea fi obligați să dea înapoi banii primiți după recalcularea pensiilor.

Milioanele de decizii emise la finalul procesului de recalculare vor fi verificate la sânge de specialiștii din cadrul Caselor de Pensii. Operațiunea se demarează în condițiile în care se bănuiește că au fost făcute greșeli la calcule.

Se anunță o situație dificilă pentru unii români. Există posibilitatea ca fericirea să se transforme în dezamăgire, dacă suspiciunile autorităților se adeveresc.

Toate cele 4,6 milioane de decizii emise după recalculare vor fi verificate de specialiști din cadrul caselor de pensii. De ce? Se suspectează că s-au făcut greșeli la calcule. Dacă această teorie se confirmă, pensionarii ale căror venituri au crescut doar ca urmare a erorii vor fi obligați să restituie sumele încasate în plus, potrivit declarațiilor făcute de Angela Lazăr, director executiv al unei case de pensii.

Procesul de verificare a început deja, de la 1 septembrie 2024. Sumele încasate în plus în mod nejustificat vor fi reținute eșalonat din viitoarele pensii, pentru a nu-i afecta pe românii vizați de greșeala de calcul, scrie Bugetul.

„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie și sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie, dar nu mai mult de o treime din aceasta”, a explicat Angela Lazăr, la Realitatea TV.

Zeci de mii de pensionari au cerut lămuriri imediat după recalcularea pensiilor

La începutul lunii septembrie, președintele Casei Naţionale de Pensii anunța că existau 62.600 de cereri fie prin audienţă, fie prin cale electronică, din partea pensionarilor. Pensionarii cereau clarificări, revizuirea sau recalcularea venitului.

„Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la casele teritoriale de pensie, în număr de 13.600.

Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. (...) În perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a declarat Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 27 septembrie: Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc. Calistrat şi Epiharia

astăzi, 07:00

Sfântul Antim s-a născut în Iviria (Georgia) pe la anul 1650, din părinţi dreptcredincioşi, Ioan şi Maria, primind la Botez numele Andrei. Crescut în duhul tradiţiei ortodoxe, ...

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...