Ora de vară 2022. Când se dau ceasurile înainte cu o oră

România va trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, adică în ultimul weekend al primei luni de primăvară din acest an. Astfel, ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00. În consecință, ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an, scrie Antena3.

În fiecare an, la sfârșitul lunii martie, trecem la ora de vară pentru a putea beneficia de mai multă lumină pe timpul zilei. Schimbarea are loc de fiecare dată în timpul weekendului, în toiul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate țările europene.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 țări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism, notează Mediafax.

În Europa, Islanda este singura țara care nu folosește ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunțat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetățenii.

Ora de vară 2022. Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de vară

Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulți dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

„Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.

Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali i-a găsit poreclă lui Valeriu Iftime: „Așa îi zicem”

astăzi, 14:04

Gigi Becali a dezvăluit că el și cei din conducerea staff-ului îl poreclesc pe Valeriu Iftime drept „Șampania”, fără să ofere mai multe detalii în acest sens. „...

Șofer amendat cu 2.000 de lei și lăsat fără marfă, vezi motivul!

astăzi, 13:30

În cadrul activităților specifice, pe drumul public din orașul Bucecea a fost oprită pentru control o autoutilitară care transporta 4,5 metri cubi de material lemnos fără a deține docume...

Un oraș din România ar putea interzice fumatul în anumite locuri în aer liber. „Trebuie respectat dreptul la sănătate”

astăzi, 12:15

Edilul unui oraș din România a transmis recent că susține interzicerea fumatului în anumite locuri în aer liber, o măsură implementată deja în alte orașe europene. &b...