A avut o familie, o locuință, o trăit o viață de om. A fost sănătoasă, a crezut că la bătrânețe se va bucura de liniște și de cei cărora le-a oferit întreaga sa viață.
Nu a fost să fie așa. Locuința, un apartament decent, i-a încredințat-o fiului ei, așa cum procedează mulți părinți în zilele noastre. Fiu care, imediat ce a obținut apartamentul, l-a vândut. Mama a rămas pe drumuri. Persoană fără adăpost, ne spun cei de la Asociația Happy, care vorbesc despre ”situația fragilă a acestor oameni ai nimănui”.
”O persoană fără adăpost a fost adusă direct din spital la noi acasă. A trăit pe străzile orașului, hrănindu-se din mila celor din jur, fără aparținători care să o îngrijească și fără venituri. Starea de sănătate s-a înrăutățit, iar această persoană a ajuns apoi în spital”, au explicat reprezentanții Asociației.
Din ancheta socială, reiese că s-au căutat soluții pentru o externare a femeii în condiții de siguranță. ”Am descoperit că singurul loc disponibil pentru a o primi, centrul de noapte destinat persoanelor vulnerabile, nu a putut să o accepte din cauza regulamentului intern. Aceste reguli prevăd doar cazarea persoanelor fără adăpost care nu au afecțiuni grave de sănătate și care se deplasează fără probleme majore”, adaugă cei de la Asociația Happy.
În prezent nu există alte spații speciale pentru aceste persoane. Ai cui sunt acești oameni?
O categorie socială care, din păcate, nu este inclusă în măsurile de protecție socială prevăzute de legislația din România.
”Aceasta duce la o situație de vulnerabilitate extremă, în care lipsa unui sprijin adecvat le agravează suferința și le limitează șansele de a-și recăpăta autonomie sau chiar de a deceda. Acum este în siguranță, la noi Acasă! Dumnezeu poartă de grijă!”, este mesajul final al Asociației Happy.