De asemenea, se confirmă că la oraş se bea mai puţin şi mai scump, în timp ce la țară se bea mai mult și mai ieftin.
Potrivit statisticilor, consumul mediu de băuturi alcoolice – vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale – este de 2,27 litri lunar de persoană. Desigur, pare puţin faţă de percepţia generală privind consumul de alcool în România, dar să nu uităm că în statistici sunt luaţi în calcul şi cei care nu consumă deloc alcool – copii, persoane care din convingere personală nu beau şi alţi non-consumatori.
Datele privind consumul pe regiuni arată că în Oltenia se consumă 3,8 litri lunar de persoană – maximul la nivel naţional. Urmează regiunile Nord-Est – Moldova, cu 2,9 litri/lună/persoană, şi Sud – Muntenia, cu 2,25 litri/lună/persoană.
La polul opus se regăsesc minimele naţionale, înregistrate în regiunile Vest – Banat, cu 1,4 litri/lună/persoană, Bucureşti-Ilfov – 1,7 litri/lună/persoană şi Nord-Vest, cu 1,8 litri/lună/persoană.
La vin, maximele de consum sunt întâlnite în Oltenia şi Moldova (1,9 și, respectiv, 1,5 litri/lună/persoană), iar minimele în Bucureşti/Ilfov, Centru şi Muntenia (0,4-0,5 litri/lună/persoană).
În cazul berii, maximele sunt întâlnite în Oltenia şi Bucureşti-Ilfov (1,3 și, respectiv, 1,2 litri/lună/persoană), iar minimele în Nord-Vest şi Muntenia (1 și, respectiv, 1,1 litri/lună/persoană).
La ţuică şi rachiuri naturale, maximele sunt întâlnite în Oltenia şi Muntenia (0,5 și, respectiv, 0,3 litri/lună/persoană), iar minimele în Bucureşti/Ilfov, Centru şi Sud-Est (0,05-0,1 litri/lună/persoană).
Moldova şi Oltenia: mai puţin suc decât alcool!
Potrivit studiului, în Moldova se consumă 2,9 litri/lună de alcool de persoană şi doar 2,7 litri/lună de apă minerală şi alte băuturi nealcoolice de persoană.
Similar, în Oltenia, consumul de alcool este de 3,8 litri/lună/persoană, în timp ce la apă şi băuturi nealcoolice consumul este de doar 3,5 litri/lună/persoană.
În schimb, în Bucureşti/Ilfov, consumul de băuturi nealcoolice este de 9,5 litri/lună/persoană (maxima la nivel naţional), faţă de doar 1,7 litri/lună/persoană la alcool.
Statistica relevă şi consumul de alcool pe gospodării în funcţie de vârsta capului de familie. Minimul este consemnat la vârste de până la 24 de ani (2 litri/lună/persoană), iar maximul – între 50 şi 64 de ani (2,5 litri/lună/persoană), potrivit tvtotal.