Mii de pensionari botoșăneni au solicitat bilete pentru a pleca în stațiuni de tratament balnear!

Biletele pentru tratament balnear se acordă în baza unor condiții atât pensionarilor, dar și unor anumite categorii speciale de pensionari.

Mii de pensionari botoșăneni au solicitat bilete pentru a pleca în stațiuni de tratament balnear!

Peste 3.500 de cereri de bilete pentru tratament balnear au fost depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Botoșani, de la începutul anului și până în prezent.

Momentan au fost organizate doar 5 serii din cele 19 programate în acest an de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani, pentru cele 5 serii au fost alocate un număr de 204 bilete în unitățile de profil aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice.

Începând cu acest an ambii soți au posibilitatea să se bucure de tratament balnear, chiar dacă doar unul dintre ei este pensionar sau asigurat. Condiția este ca cel de-al doilea bilet să fie acoperit integral din fonduri proprii. În cursul unui an se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceleiași persoane indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit. Pentru moment sunt disponibile bilete doar în stațiunile aflate în proprietatea CNPP. Pentru a se putea înscrie în vederea obținerii unui bilet de tratament, beneficiarii trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii cererea tip, talonul de plată și cartea de identitate, urmând ca restul documentelor să fie atașate la momentul eliberării biletului”, a declarat Cristina Elena Anton, director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani.

Pentru cele 5 serii au fost alocate un număr de 204 bilete în unitățile de profil aflate în proprietatea Casei Național de Pensii Publice. Sunt disponibile 13 stațiuni balneare din țară, și anume Amara (Ialomița), Bala (Mehedinți), Bizusa (Sălaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sărat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iași), Olănești (Vâlcea), Pucioasa (Dâmbovița), Sarata Monteoru (Buzău) și 1 Mai (Bihor).

Până acum au fost vândute 200 de bilete din care doar 43 au fost gratuite. Următoarea serie este programată începând cu data de 9 mai 2024.

În acest an prețul integral al unui bilet la un hotel de 2 stele este de 2.824 de lei, iar la hoteluri de 3 stele un bilet va costa 2.968 de lei.

Criteriile de acordare a biletelor:

-              Pensionari:

              Daca a beneficiat de bilet de tartament in ultimii 2 ani, in sezon/extrasezon

              Categoria de pensie de care beneficiaza

              Cuantumul brut al drepturilor de pensie

-              Asigurati :

              Daca a beneficiat de bilet de tartament in ultimii 2 ani, in sezon/extrasezon

              Nivelul castigului burt de natura salariala de care beneficiaza

Categoriile de persoane care pot beneficia gratuit de tratament balnear gratuit:

a) pensionari de invaliditate,

b) persoane persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi persoane deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă,

c) persoane persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată,

d) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război,

e) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoane cu handicap,

g) persoane cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant.

h) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

astăzi, 10:17
589

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
4942

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1287

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...