Mamele aflate în concediul de creștere a copilului vor putea să-și suplimenteze veniturile lucrând ca bone

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului (CCC) vor putea îngriji, pe lângă copilul propriu, un alt copil și astfel să-și majoreze veniturile, potrivit unui proiect legislativ ce se află în dezbaterea senatorilor. După cum stabilește legislația momentului, o persoană nu poate lucra ca bonă decât ca angajată la o firmă de bone acreditată pentru asta sau pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea si completarea legii nr.167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bonă, cu modificările şi completările ulterioare a fost pusă recent în dezbatere la Senat și are nevoie, pentru a se aplica, de adoptarea Parlamentului și de semnătura șefului statului.
 
În esență, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea unei noi categorii de persoane de a exercita profesia de bonă. Este vorba, mai exact, despre mamele aflate în CCC, femei ce ar putea, dacă inițiativa va ajunge să se aplice, să îngrijească copiii altora și să fie și plătite pentru asta.
 
Astfel, potrivit propunerii legislative, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi un copil în îngrijire, altul decât cel propriu/cei proprii, în calitate de bone”.
 
Mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar de la stat, pentru un copil luat în îngrijire, o sumă de bani egală cu valoarea salariului minim pe economie. Fondurile pentru plata mamelor aflate în CCC ce lucrează ca bone vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, același minister urmând să stabilească și să implementeze și procedurile necesare pentru efectuarea acestor plăți.
 
După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, părinții copiilor îngrijiți de mamele aflate în CCC vor trebui să demonstreze serviciilor sociale că sunt angajați și nu se pot ocupa de propriul copil, printr-un document eliberat de angajator.
 
În prezent, ca bonă nu pot lucra decât persoanele angajate la o firmă ce oferă astfel de servicii și cele care sunt acreditate pentru acest lucru, respectiv cele care lucrează ca persoană fizică autorizată. Totuși, părinții nu încheie contract de muncă cu bona, indiferent de cum lucrează aceasta, ci doar un contract de prestări servicii.
 
Proiectul nu ia în calcul însă și limita veniturilor pe care le poate obține o persoană aflată în CCC simultan cu indemnizația aferentă. Recent această limită a fost majorată și a ajuns la 6.250 de lei pe an. Așadar, dacă e să respecte actualele reguli, mamele ce vor dori să lucreze ca bone vor trebui să o facă fie doar până ating acest prag anual, fie să renunțe la indemnizația de creștere.
 
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (338)

astăzi, 09:10

  Citesc volumul “Pastile antistres”(Editura “Teocora”, Buzău, 2024) şi constat  un fapt evident: că George Eftimie nu este un narcisist. Este un autor care nu ...

Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezintă „gheara” descoperită în mlaștinile dintr-o comună din Botoșani!

astăzi, 08:50

Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaiîntâlnită în n...

Astăzi, 26 ianuarie, se celebrează Ziua Internațională a Vămilor!

astăzi, 08:30

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, începând din 1983, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), const...