Maltratarea și schingiuirea animalelor, pedepsite mai dur. Măsura are acordul președintelui țării

Maltratarea și schingiuirea animalelor, pedepsite mai dur. Măsura are acordul președintelui țării

Legislația care stă la baza protecției animalelor va suferi, foarte curând, o serie de modificări ce vizează înăsprirea sancțiunilor aplicate celor care le maltratează, după ce un proiect de lege a primit chiar astăzi semnătura președintelui țării, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de lege, care va modifica Legea 205/2004 privind protecția animalelor, va include în categoria relelor tratamente aplicate animalelor și zoofilia.

De asemenea, potrivit proiectului, se vor majora pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât sunt prevăzute în prezent, la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru:

 • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor etc.;
 • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioadă minimă specifică speciei pentru înțărcare;
 • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Pedepse cu închisoare de la un an și cinci ani sau amendă vor fi introduse pentru:

 • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare;
 • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
 • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
 • rănirea cu intenție a animalelor.

Stăpânilor care săvârșesc de două ori faptele de mai sus li se vor confisca animalele. Ele vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii.

De asemenea, dacă sunt condamnați pentru una dintre faptele prevăzute mai sus, instanțele vor putea să stabilească, printr-o măsură complementară, interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

Pedepse cu închisoare de la doi la șapte ani vor fi introduse pentru următoarele infracțiuni:

 • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
 • schinguirea animalelor;
 • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 • zoofilie.

Proiectul de lege va introduce o prevedere clară a ceea ce nu reprezintă infracțiune, respectiv sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

Nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile, vor putea, de asemenea, să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schingiuite, dar și pentru cele supuse zoofiliei. În plus, vor avea același drept și dacă constată că animalul nu beneficiază de hrană sau apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Atenție! Legea protecției animalelor nu se modifică momentan. Proiectul de lege care aduce aceste schimbări trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cîmpeanu: „Vom face ca opţiunea de a lucra şi studia în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student”

astăzi, 14:53
37

Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educaţiei,...

„Cu viața mea apăr viața”, concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu (fotogalerie)

astăzi, 14:40
53

28 de elevi au participat, sâmbătă, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”. Organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Ni...

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a IV-a

astăzi, 10:49
70

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bucecea, atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteș...