În timp ce campaniile anumitor partide politice induc ideea că viața în alte state ale Europei, loc în care pleacă românii, nu este chiar “roz”, și chiar se distrează pe seama românilor din străinătate în condițiile în care cei mai mulți fac munci necalificate sau semi-calificate, cei plecați sunt tot mai convinși că traiul în România nu mai este o opțiune de viitor.
Dacă în anul 2017, 57% din românii aflaţi peste hotare declarau că au intenţia de a se întoarce în ţară, anul trecut numărul acestora a scăzut cu zece procente, până la 47%. Cu alte cuvinte, mai puțin de jumătate mai intenționează să se întoarcă pe plaiurile natale.
În timp ce vă beți cafeaua lejer în spatele monitorului sau privind la ecranul smartphonului, aflați că în ceea ce priveşte motivele pentru care românii spun că nu vor să se mai întoarcă în ţară, marea majoritate invocă corupţia (83%), viaţa politică actuală (72%), mentalitatea românilor (67%) şi nivelul de trai scăzut (65%).
În plus, lipsa locurilor de muncă nu mai reprezintă un motiv principal al migrației în România, ceea ce ar trebui să dea de gândit autorităților.
Lipsa locurilor de muncă este menţionată în proporţie de doar 40%!
În ceea ce priveşte motivele pentru cei care susţin că vor să se întoarcă în ţară, cel mai invocat motiv este pur şi simplul faptul că „vor să fie din nou acasă” (73%), pe locul secund fiind dorinţa de a fi alături de cei dragi (46%), rezultă dintr-un sondaj făcut public de Adevărul.ro.
Reamintim că potrivit unui alt document, intitulat „’Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranţilor români), realizat între 2015-2016, 3,6 milioane de persoane născute în România (17%) trăiau în ţările OCDE, dintre care 54% erau femei. Între 2000-2001 şi 2015-2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane. Italia, cu aproape o treime din populaţia emigranţilor români (peste 1 milion), a fost ţara gazdă lider, urmată de Germania (680 000) şi Spania (573 000).