Legislația privind actele civile, modificată: Ce noutăți au apărut în legătură cu certificatele de naștere, căsătorie sau deces

Legislația privind actele civile, modificată: Ce noutăți au apărut în legătură cu certificatele de naștere, căsătorie sau deces

Regulile privind emiterea și conținutul actelor civile, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, au suferit recent o serie de schimbări importante, după apariția unei legi în acest sens. Astfel, acum, modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea actelor de stare civilă duce automat la anularea lor, iar părinții nu le mai pot da mai mult de trei prenume copiilor, potrivit avocatnet.ro.

Schimbările apărute recent la legislația privind actele de stare civilă sunt aduse de Legea 105/2022, ce se aplică de puțină vreme. Printre cele mai importante noutăți apărute sunt:

1. Plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces duce la anularea lor. Același efect îl are și modificarea sau completarea fără drept a actelor de stare civilă. Nulitatea acestor documente poate fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației ori de către ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

2. Părinții nu mai pot pune copiilor câte prenume vor. Mai exact, atunci când înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părinții nu mai pot da mai mult de trei prenume copilului (fără a se ține seama de numele de familie).

3. La solicitarea schimbării numelui nu se mai cer copii legalizate ale actelor de stare civilă, ci doar fotocopii. Astfel, cei ce vor să-și schimbe numele, indiferent de motiv, nu mai trebuie să prezinte acum autorităților copii legalizate ale actelor de stare civilă, așa cum era înainte, ci doar fotocopii ale acestor documente.

4. Au apărut noi cazuri de schimbare a numelui sau prenumelui persoanelor fizice pe cale administrativă. Concret, au apărut patru noi situații. Acum se poate cere schimbarea numelui sau a unui prenume și atunci când o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care, din punct de vedere legal, nu îl are, atunci când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei, atunci când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei sau în cazul în care părintele căruia i-a fost încredințat un minor, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, solicită ca minorul să poarte noul nume.

5. La schimbarea numelui scris greșit de autorități în actele de stare civilă, unul dintre pașii procedurii a fost eliminat. Practic, persoanele care cer acum schimbarea numelui din cauza faptului că un reprezentant al statului, fie din neatenție, fie pentru că nu cunoștea regulile aplicabile din domeniu, l-a greșit atunci când l-a scris într-un certificat de stare civilă nu mai sunt nevoite să publice cererea în Monitorul oficial.

6. Au apărut modificări privind termenele de eliberare a certificatul de naștere al unui copil. Ca regulă generală, nașterea unui copil trebuie declarată în termen de 30 de zile, în cazul copilului născut viu, și în termen de trei zile, în cazul copilului născut mort. Dacă declararea nașterii se face după aceste termene, dar nu mai târziu de un an de zile de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în termen de 30 de zile de la solicitarea părintelui. În cazul în care declararea nașterii se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arbitri și observatori botoșăneni prezenți la turneul de fotbal in memoriam Gheorghe Ștefanovici

Luni, 4 Iulie 2022
72

Arbitrii suceveni l-au comemorat duminică pe fostul lor coleg Gheorghe Ștefanovici, în cadrul celei de-a XI-a ediții a memorialului care-i poartă numele. Ca de obicei, capul de afiș al acț...

Bărbat condamnat și încarcerat în Botoșani pentru tentativă de viol

Luni, 4 Iulie 2022
192

Un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Gura Humorului, a ajuns, vineri seară, la Penitenciarul Botoșani, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare...

Botoșănean implicat într-un accident soldat cu trei victime, în apropiere de Vatra Dornei

Luni, 4 Iulie 2022
279

Trei oameni au fost răniți după un accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază pe DN 17, în condiții de ploaie torențială, în zona limitei dintre județele Suceava și Bis...