La Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. ”Și cu copilul la sân sunt care stau bete!”

În sevraj alcoolic din primele minute de viață! Potrivit unui medic botoșănean, consumul de alcool la gravidă se vede mai târziu în evoluția copilului, adică la vârsta școlară.

La Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. ”Și cu copilul la sân sunt care stau bete!”

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare.

În România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum Oltenia sau Moldova, se nasc copii afectați pe viață din cauza abuzului de băuturi alcoolice al mamelor.

În sevraj alcoolic din primele minute de viață

Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, șef al Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani, spune că a văzut destule cazuri de sindrom alcool fetal, așa cum este descrisă în termeni medicali consecința consumului de alcool al mamei în timpul sarcinii. Medicul botoșănean spune că de obicei consumul de alcool la gravidă se vede mai târziu, în evoluția copilului, adică la vârsta școlară.

„În general, se diagnostichează mai ales la vârsta școlară. Copilul nu face față. Și când se face o analiză se constată că mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii, provocând consecințe grave”, precizează Carmen Zaboloteanu, potrivit Adevărul.

Există însă și situații greu de imaginat în care bebelușul vine pe lume și intră în sevraj alcoolic.

„La nivelul Spitalul Județean au fost cazuri de sindrom alcool fetal care a ridicat suspiciunea încă de la naștere. Erau cazuri severe, cu forme grave, diagnosticate încă de la naștere. Copilul prezenta acel sindrom de sevraj alcoolic. Asta înseamnă o expunere prelungită a copilului la alcool, în timpul sarcinii. Iar starea lui era deja strâns legată de consumul de alcool al mamei. Se simțea rău fără acel aport de alcool, pe care probabil îl avea foarte des”, precizează specialistul botoșănean.

Femei care nu renunță la băutură nici măcar în sarcină

Specialiștii spun că există și situații de femei care lucrează în mediu toxic, cu substanțe volatile pe bază de alcool, ai căror bebeluși pot avea de suferit. În general, însă, este vorba despre consum cronic de alcool.

„Este vorba de consum cronic de alcool, adică zilnic. Sunt și alte situații, precum expunerea prelungită la vopsele pe bază de alcool, dar în general este vorba de consum cronic”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Potrivit medicului, este vorba mai ales despre femei de la țară, din medii sărace.

„Nu se opresc nici cu burta la gură. Se iau cu bărbatul. De obicei, bărbatul este cu băutura și ea îi ține hangul. Și cu copilul la sân sunt care stau bete”, spune o săteancă din Mănăstireni, județul Botoșani.

Efectele devastatoare ale consumului de alcool în sarcină

Medicii spun că un consum de alcool în sarcină are efecte devastatoare asupra fătului, dar și asupra copilului dacă acesta apucă să supraviețuiască. În primul rând, băutura duce la pierderea sarcinii.

„Se poate pierde sarcina, sunt fetuși născuți morți, malformații grave, incompatibile cu viata, nașteri premature”, spune Carmen Zaboloteanu.

Specialistul botoșănean precizează că, de obicei, dacă scapă cu viață, copilul va avea malformații care, cel mai probabil, nu vor putea fi corectate niciodată.

„Consumul de alcool determină un complex de manifestări mult mai vaste. Copilul se poate naște cu un retard mintal sever, cu o întârziere în dezvoltare, cu modificări osoase, la nivelul feței, la nivelul craniului, cu restricție de creștere intrauterină. Un copil a cărui mamă consumă alcool în timpul sarcinii dezvoltă o tulburare gravă, care nu mai poate fi corectată”, conchide specialistul botoșănean.

Tocmai de aceea, spun specialiștii, consumul de alcool în timpul sarcinii este strict interzis. Fiecare persoană este unică, inclusiv la modul de metabolizare a băuturilor alcoolice. Dacă la unele gravide apare sindromul alcoolic fetal la consum ocazional, la altele apare la cel cronic, scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă o parohie vacantă în Botoșani, se caută preot pentru aproape 160 de familii!

Vineri, 12 Aprilie 2024
829

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat vineri, 12 aprilie 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc ...

Poarta Focșanilor. Ce se întâmplă cu Moldova în caz de război?

Vineri, 12 Aprilie 2024
464

Ce se întâmplă cu Moldova în cazul unui război cu RusiaIstoricul dărăbănean Dorin Dobrincu a consemnat zilele trecute pe Facebook două declarații îngrijorătoare pen...

Olimpicii din ”Laurian”: Pasiunea pentru geografie aduce performanță școlară!

Vineri, 12 Aprilie 2024
536

Geografia, știința care studiază Pământul, s-a dezvoltat ca o disciplină cuprinzătoare care încearcă să înțeleagă Pământul cu toate complexitățile sale naturale ș...