Jocurile video și izolarea. Avantaje și riscuri, în timp de pandemie

Jocurile video și izolarea. Avantaje și riscuri, în timp de pandemie

Spre deosebire de multe alte sectoare economice care sunt afectate drastic de pandemie, industria jocurilor video a dezvoltat o rezistență la pandemie. Ba chiar, cu multe persoane la nivel mondial acasă și în imposibilitatea de a lucra, jocurile online au văzut numărul record de jucători în timpul pandemiei ca o activitate populară pentru contracararea distanțării sociale.

Deoarece comunitățile de pe glob sunt îndemnate să rămână în interior și să exerseze măsuri de distanțare fizică, este posibil ca sentimentele de izolare și singurătate să devină mai răspândite. Pentru a combate potențialele impacturi sociale și psihologice ale distanțării fizice, multe persoane apelează la jocuri video, însă odată cu această transformare apar și anumite riscuri.

Jocurile video au fost odată percepute pe scară largă ca fiind inerent antisociale, însă pandemia le-a conferit statut de soluție în fața izolării, în mentalul colectiv.

Piața jocurilor video este de dimensiuni uluitoare, depășind cu mult industriile de film și muzică. Oamenii joacă jocuri video din mai multe motive, inclusiv relaxare, evadare și distracție, dar oferă, de asemenea, spații pentru ca oamenii să se reunească și să rămână conectați. Acest lucru este deosebit de important acum, când oamenii se pot simți din ce în ce mai izolați, singuratici și neliniștiți.

Jocurile video au o serie de avantaje sociale și psihologice.

Persoanele care joacă masiv jocuri online multiplayer, de exemplu, raportează un sentiment mai puternic de identitate socială, niveluri mai ridicate de stimă de sine și scăderea sentimentelor de singurătate. Aceste jocuri adesea încurajează sau impun jucătorilor să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv, care poate încuraja un sentiment de comunitate și camaraderie.

Majoritatea jocurilor online au chat în joc, fie prin voce, fie prin text, și astfel spațiile online pot fi căi convenabile pentru comunicarea și păstrarea legăturii.

În timp ce jocurile video pot fi utile pentru combaterea izolării, există și unele riscuri potențiale. După cum au remarcat savanții de comunicații Kishonna Gray și Emma Vossen, spațiile online pot fi incredibil de toxice, în special pentru jucătorii din comunitățile marginalizate.

Prin urmare, mai mult timp petrecut online prezintă riscul unei expuneri sporite la toxicitate.

În timp ce hărțuirea online este o problemă serioasă pentru adulți, este potențial mai grav pentru jucătorii mai tineri.

Într-un schimb de e-mailuri, Rachel Kowert, directorul de cercetare al Take This (o organizație de resurse pentru sănătate mintală și jocuri video), notează că, în special, părinții copiilor mici ar trebui „să profite de diversele controale parentale legate de chat, oprind chatul complet sau lăsându-le doar să se conecteze și să discute cu persoane pe care le cunosc în viața lor offline”, potrivit The Conversation.

Timpul excesiv petrecut în fața ecranului inactivitate fizică este un factor de risc principal pentru obezitatea timpurie, iar un alt risc este direcționarea banilor tot mai accentuată spre mediul virtual. Experții recomandă să permită controlul parental pentru a se asigura că copiii nu cumpără accidental conținut în joc. Pentru adulți, stresul crescut poate duce, de asemenea, la creșterea cheltuielilor legate de joc.

În ciuda acestor îngrijorări și cu precauțiile corespunzătoare, jocurile video ar putea fi, totuși, o modalitate amuzantă și practică de a menține relațiile sociale și de a combate sentimentele de plictiseală și de izolare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime de Ziua Internațională a Dorului: „Împreună, aducem botoșănenii acasă” (video)

astăzi, 09:33
23

De Ziua Internațională a Dorului, Valeriu Iftime, președintele Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani și candidatul formațiunii politice pentru președinția Consiliului Jud...

PSD: Cum va arăta programul de consiliere în școli pentru prevenirea consumului de droguri, anunțat de primarul Cosmin Andrei

astăzi, 09:23
27

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat programul pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor, cu cele două componente ale sale, cea comba...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ION MUREȘAN – NICHITA DANILOV

astăzi, 09:05
13

La ora 11.00, cei doi poeți invitați se vor întâlni cu elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți; profesor coordonator – Maria Epatov.La ora 1...