În ultimii 20 de ani, în România au fost închise 4000 de biblioteci!

În ultimii 20 de ani, în România au fost închise 4000 de biblioteci!

În România, se înregistrează o scădere dramatică a numărului de biblioteci. Din anul 2000, până în prezent, numărul bibliotecilor funcționale la nivel național a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani.

Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unități administrative. Numai în județul vecin, Iași, au fost închise, în această perioadă, 173 de biblioteci.

Informațiile rezultă dintr-o serie de statistici publicate de Institutul Național de Statistică din România (INS), care a monitorizat anual rețeaua bibliotecilor din țară, și au fost făcute publice de senatorul de Iași, Dan Lungu.

Senatorul a trimis atât Direcției Județene de Statistică Iași, cât și reprezentanților INS, adrese prin intermediul cărora a solicitat informații privind evoluția numărului de biblioteci din Iași și din întreaga țară.

Într-un raport intitulat Activitatea unităților cultural artistice - Anul 2018, cele menționate arată cum numai în ultimul an în România au fost închise peste 100 de biblioteci. Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învățământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituțiile publice și agenții economici, 47 au fost biblioteci școlare și 59 au fost Biblioteci publice.

„Raportat la numărul de locuitori, se evidențiază că, în anul 2018, la o Bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecțiile acestora”, au precizat reprezentanții INS.

Trebuie precizat însă și faptul că de serviciile bibliotecilor publice beneficiază în prezent numai 6% din populația rezidentă a țării!

În ceea ce privește distribuția în teritoriu a bibliotecilor la nivel regional, datele prezintă faptul că cele mai multe biblioteci deschise se află în regiunile Nord-Est și Sud-Muntenia, locurile cu cele mai puține fiind regiunea de Vest și București-Ilfov.

La nivel local, în raportul INS este menționat că județul Iași, cu 444 de biblioteci, a fost primul în topul național, fiind urmat de către Argeș, cu 368 de biblioteci funcționale.

„Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-și închid ușile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână Deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori iar ca bibliotecarii să fie pregătiți și implicați în viața comunității locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menționat scriitorul Dan Lungu, senator USR.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
134

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
145

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
31

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...