Sindicatul EUROPOL a anunțat, potrivit dcnews.ro că, pentru prima dată în România, polițiștii vor fi dotați cu dispozitive cu electroșocuri, primii beneficiari fiind polițiștii de ordine publică din cadrul secțiilor de poliție din municipiul București.
„Pentru prima dată în România, polițiștii de ordine publică din cadrul secțiilor de poliție din București vor primi în dotare dispozitive cu electroșocuri. Acest demers a fost posibil ca urmare a parteneriatului încheiat între Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și compania New Akord Security, în urma căruia, primele 20 de dispozitive cu electroșocuri au fost oferite spre folosință Direcției de Poliție a Municipiului București, urmând ca alte 20 de bucăți să fie furnizate în cel mai scurt timp”.
”În următoarea perioadă, susțin reprezentanții Sindicatului EUROPOL, primii 300 de polițiști vor fi instruiți cu privire la caracteristicile și utilizarea dispozitivelor cu electroșocuri și cu privire la situațiile punctuale pe care le pot întâlni la intervenții, iar spre finalul anului 2023, aceste dispozitive vor putea fi deja văzute în dotarea polițiștilor și vor putea fi folosite”.
”Avantajul utilizării acestor noi mijloace de intervenție este reprezentat de riscul scăzut de vătămare, atât în privința agresorilor cât și a polițiștilor, dar și de posibilitatea de imobilizare eficientă a persoanelor care reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur”.
Din perspectivă legislativă, acest program pilot este fundamentat pe prevederile art. 44 din Legea 218/2002: „ Art. (44) Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:
a) utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat;
b) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.
Principalele avantaje ale utilizării dispozitivelor cu electroșocuri în activitatea specifică a forțelor de ordine:
1. Ridicarea standardelor de profesionalism și pregătire ale personalului în diferite tipuri de misiuni;
2. Creșterea capacității de răspuns în situații cu grad de risc;
3. Gestionarea în condiții de siguranță și eficiență a situațiilor cu potențial violent din teren, prin protejarea integrității fizice a polițiștilor, dar și a agresorilor;
4. Prevenirea escaladării conflictelor și aplanarea rapidă a oricărei situații cu potențial de agresiuni;
5. Reducerea numărului de intervenții în forță prin caracterul preventiv al dispozitivului cu electroșocuri;
6. Îmbunătățirea încrederii din partea comunității în Poliția Română, ca urmare a intervențiilor eficiente;
7. O mai bună capacitate de răspuns cu un efectiv mai redus de personal;
8. Dispozitivele cu electroșocuri contribuie la o mai bună conformitate cu legislația privind drepturile omului, prin aceea că utilizarea lor în detrimentul armelor letale duce la salvarea de vieți.
”Dezideratul instituțional de a furniza siguranță publică, trebuie să fie prioritate zero, concomitent cu preocuparea de a proteja polițistul la locul de muncă, în cadrul intervențiilor la care participă, dar și de a proteja integritatea agresorilor sau a persoanelor violente care necesită imobilizare.
Prin acest proiect pilot, România se alătură unor țări precum Spania, Marea Britanie, Italia Elveția, Polonia, Ungaria etc., unde forțele de ordine folosesc deja dispozitive cu electroșocuri” afirmă reprezentanții Sindicatului EUROPOL.
În ultima perioadă de timp, polițiștii au beneficiat de o serie de achiziții de echipament, armament și muniție, precum pistoale Beretta, autospeciale noi, căști de protecție cu vizor, dispozitive de blocare a trecerii auto, veste antiglonț, maieuri de protecție și body-camere, care au intrat deja în dotare, astfel încât să se asigure un nivel de siguranță crescut pentru cetățeni, dar și pentru angajații MAI.
Potrivit reprezentanților Sindicatului EUROPOL, siguranța populației rămâne o prioritate pentru structurile de poliție, de aceea, această măsură de îmbunătățire a dotării polițiștilor, în special a celor din stradă, reprezintă o continuare a activităților de înnoire și completare a echipamentului și tehnicii necesare muncii operative.