FOTO&VIDEO: Un bărbat din George Enescu își strigă neputința. Neculai Roibu se luptă cu afecțiuni medicale în condiții grele: „Am văzut moartea cu ochii”

FOTO&VIDEO: Un bărbat din George Enescu își strigă neputința. Neculai Roibu se luptă cu afecțiuni medicale în condiții grele: „Am văzut moartea cu ochii”

Neculai Roibu, în vârstă de 55 de ani, locuiește în satul Dumeni, din comuna George Enescu. Din anul 2015 a fost diagnosticat cu mai multe afecțiuni medicale, dar care de-a lungul timpului s-au agravat. De atunci își duce zilele mai mult prin spitale.

Pentru un bărbat, care a fost stâlpul familiei, cel mai greu lucru este să fie neputincios în fața bolii, să își vadă familia suferind și să nu îi poată ajuta cu nimic.

Neculai trăiește de mai mulți ani în concubinaj cu Mariana, iar împreună au patru băieți cu vârste de la 5 la 17 ani.

„Eu trăiesc în concubinaj cu Neculai de peste 20 de ani. Nu ne-am cununat, deoarece nu am avut banii necesari”, a declarat Mariana.

Din anul 2019 starea sa de sănătate a început să se agraveze tot mai tare, iar în anul 2020, la începutul pandemiei, bărbatul a ajuns la spital, fiind infectat cu Covid-19.

„Acolo mi-am văzut calvarul, am văzut moartea cu ochii. Am văzut cum mureau oameni, îi împachetau în saci. Și eu am fost infectat. Prima dată când m-au testat am ieșit pozitiv, iar a doua oară negativ. A fost foarte rău. Nu știam ce este cu mine. După ce am fost externat, la o zi distanță am ajuns iarăși la spital la Botoșani”, a povestit Neculai Roibu.

De atunci, Neculai stă mai mult la pat din cauza afecțiunilor medicale. Cadrele medicale au descoperit că suferă de afecțiuni cardiace, are probleme cu stomacul, suferă de sinuzită cronică și soția acestuia a povestit că a suferit trei intervenții chirurgicale la cap.

Înainte de a primi această cruntă lovitură din partea vieții, Neculai împreună cu soția sa, Mariana, au muncit în agricultură pentru a se putea întreține.

„Am muncit în agricultură, cot la cot cu soțul meu. Am primit carnet de producător de la Primărie și mergeam la piață să vindem tot ce produceam, pentru a face bani. Dar de când s-a îmbolnăvit Neculai nu mai avem ce face, singură nu mă descurc, iar băieții sunt la școală. El mi-a fost cel mai mare sprijin. La noi aici nu prea găsești de muncă. Doar să mergi cu ziua prin sat, la vreo bătrână să tai un lemn, la un alt vecin să mai faci treabă. Au mai mers și băieții mai mari la muncă, dar este greu. Trăim doar din alocația copiilor și un ajutor social de 200 și ceva de lei. Iar tratamentul soțului este aproape 400 de lei”, a povestit femeia.

Bărbatul ajunge de foarte multe ori la spital, pentru controale de specialitate. Costurile, pentru a ajunge la Botoșani, pentru tratament și pentru cele necesare unui trai de zi cu zi, sunt foarte ridicate și nu și le permit mereu.

Deseori se întâmplă ca un tratament administrat de un cadru medical să nu funcționeze și atunci, medicii sunt nevoiți să schimbe schema medicală. Asta înseamnă alți bani pentru medicamente.

Și cum totul nu se putea mai rău, cei doi soți au pierdut, în urmă cu mult timp, doi copii.

„Mi-am dorit foarte mult să am o fetiță, însă a murit la câteva luni. Mi-am dorit în continuare să am o fată, am rămas însărcinată și am avut atunci un băiat, dar care, din nefericire, a murit și el la patru ani”, a povestit Mariana.

Mariana, nemaiștiind la cine să apeleze, a trimis un mesaj video către jurnaliștii de la știri.botoșani, în speranța că poate cineva le vede neputința. În anul 2020, cazul lor a apărut și în emisiunea „Inimă pentru inimă” de pe Somax Tv.

„Nu avem la cine să apelăm pentru ajutor. Părinții mei sunt decedați, ai lui la fel”, a mai spus femeia.

Familia nu își dorește nimic ieșit din comun. Vor doar să aibă ce pune pe masă și să poată lua rețeta lui Neculai, pentru a se simți bine.

Toți cei care doresc să ajute familia greu încercată pot lua legătura cu Mariana, pe numărul de telefon 0754 849 246 sau să doneze direct în contul deschis IBAN RO85CECEC001946365519611.










 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

astăzi, 11:44
134

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
905

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...

La mulți ani! Asistenții medicali sărbătoriți la Botoșani printr-un simpozion! (foto, video)

Luni, 13 Mai 2024
526

Vineri, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia, a avut loc un simpozion organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali. Tema din acest an a fost „Cal...