Florin Dobre, un designer vestimentar de succes din România, a scris un eseu în care vorbește despre el, despre meseria lui și despre țara noastră, care face furori pe internet. Acesta spune că, pe vremuri, românii știau să se îmbrace corect și frumos, deși nu cunoșteau prea multe despre modă.
"Pe vremuri, la Constanța, când eram mic, tata, unchii mei și oamenii de pe faleză, adică oameni care nu se pricepeau deloc la modă, când ieșeau din casă aveau toți pantalonii la dungă și cămașa călcată. Acum dacă mergi, au toți tricouri de la supermarket. E o mică diferență. Dacă vedem o fotografie din anii ’80 și una de acum, o să fim dezamăgiți. Pentru că nu ne mai spălăm și nu ne mai călcăm cămășile, însă ne punem tricouri. Înainte lumea se îmbrăca corect", a scris el pe siteul The Essence of Style.
Florin Dobre susține că românii au o comoară și aceea e că încă mai avem țărani. Designerul susține că putem învăța foarte mult de la țărani.
"Un alt lucru pe care noi românii trebuie să-l apreciem l-am realizat când m-am întors de la Florența și m-am dus direct în piață. M-am bucurat că noi încă mai avem țărani. Ei nu mai au țărani. Trebuie să respectăm chestia asta și să ne dăm seama cât de important e să îi avem și cât de important e ca oamenii de la țară să nu-și pună termopane, să rămână țărani. E cel mai frumos lucru. Prințul Charles din cauza asta s-a mutat în România, că a văzut țărani. Oriunde te duci, țăranii au dispărut. Cei mai frumoși oameni sunt țăranii. Au o filosofie mult mai simplă de la care putem să învățăm foarte mult. De aceea este foarte frumoasă România", susține Florin Dobre.
Despre credința ortodoxă, Florin Dobre spune că este "cea mai pură și adevărată religie" și că tinerii au șansa de a o căuta și în alte părți decât în știrile de scandal.
"Avem cea mai pură și adevărată religie, cea ortodoxă și ar fi bine să nu ne lăsăm influențați de presă și de cei care vor să ne manipuleze. Acum noi, tinerii, avem șansa de a o căuta la adevărata ei valoare și în adevăratul ei sens, nu în știrile de la ora 5", afirmă Florin Dobre.
Acesta îi sfătuiește pe tineri să nu fie obsedați de haine.
"Sfatul meu către tinerii interesați de ei ar fi să nu cadă în plasă, în plasa hainelor. Să nu fugă după ele, să nu arunce cu mulți bani pe ele. Cu banii poți face lucruri mult mai importante și mai frumoase. E foarte bine să știi să te îmbraci corect pentru că ai multe avantaje: la un interviu, în cercul de prieteni, pe stradă, cu o fată. Însă nu pune accent pe haine ca să-ți bați joc de fete. Pentru că în momentul în care arăți bine, dacă ai un corp frumos, o minte strălucită și te îmbraci și bine, s-ar putea să se îndrăgostească mai multe fete de tine. Nu-ți bate joc de ele", îndeamnă Florin Dobre.
Designerul spune că bărbații trebuie să fie bărbați și să se comporte în acest sens.
"Trebuie să învățăm să fim bărbați, pentru că am observat că, de când nu se mai face armata, bărbații devin băieți și băieții devin fetițe. Și ăsta e motivul pentru care unii au început să poarte fuste și se epilează pe picioare. Trebuie să avem mare grijă la asta. Dis de dimineață trebuie să se vadă ziua noastră, să facem patul, să ne rugăm, să facem mișcare, ca să începem ziua ca bărbații adevărați, nu cu țigara în gură. Ca să înveți drumul corect trebuie să știi așa: 1. Dumnezeu; 2. Sport pentru sănătate trupească și mentală; 3. Urmează-ți pasiunea, oricare ar fi ea: strungar, tâmplar, croitor, șofer de taxi", scrie Florin Dobre.
Tânărul afirmă că găsirea unui preot duhovnic i-a schimbat viața.
"Am ajuns la un moment dat într-o perioadă a vieții când aveam prezentări, aveam totul pus la punct și totuși mă rodea ceva. Mă întrebam: "De ce nu sunt fericit? Am tot, de ce nu sunt fericit?" – nu aveam duhovnic. În momentul în care am găsit un duhovnic s-au spart toți bolovanii și pietroaiele din mine. Am început să-mi recapăt forța din tinerețe. Eu am ținut post de la 5 ani până la 25 de ani. Mi-am dat seama că postul e de fapt disciplină. De la 25 la 35 de ani nu am mai ținut. Și se pierduse totul. Cazi mult mai ușor în ispită. În momentul în care am început din nou să țin post, am reînceput să-mi găsesc tinerețea. Nu e nicio diferență între un om de 20 de ani și unul de 40. Este poate doar mai înțelept. Dar fizic, intelectual, moral, nu poți fi foarte diferit. Postul îți dă o altă ordine. Îți limpezește sufletul. Noi nu ne luăm niciodată în calcul sufletul pentru că nu îl conștientizăm. Cum adică sufletul ? E ceva în noi acolo care se numește suflet. Mintea noastră, cea cu care gândim, este foarte bine închegată cu sufletul. Și dacă nu știi cum să-l ajuți, te dărâmă. Din cauza asta vedem milionari care au căzut în piscină, dar în piscină nu era apă. Și ei știau lucrul acesta. Iar noi ne gândim: "Băi, dar de ce? Ce îi lipsea?” – nu îi lipsea nimic, dar pietrele pe care le-a pus în sufletul lui l-au dus în jos și l-au făcut să recurgă la gestul respectiv. În momentul în care reușești să găsești un duhovnic e mult mai greu să cazi în greșeli fatale pentru tine și familie. Postul îți dă disciplină. Nu te mai controlează un sandviș sau o ciocolată. Nu-ți mai spune o ciocolată "Mănâncă-mă!”. Atunci tu iei decizia și spui "Nu vreau să mănânc ciocolata asta!”. Îți dă tărie, îți întărește caracterul, te face un sportiv chiar dacă nu ești unul. Iar sportul e un lucru minunat", scrie Florin Dobre.
sursa