Exclusiv: Deținuții Penitenciarului din Botoșani, tot mai receptivi să lucreze. Instituția a încasat venituri de peste 500.000 de euro din munca prestată de peste o treime dintre persoanele private de libertate

Exclusiv: Deținuții Penitenciarului din Botoșani, tot mai receptivi să lucreze. Instituția a încasat venituri de peste 500.000 de euro din munca prestată de peste o treime dintre persoanele private de libertate

Deținuții din cadrul Penitenciarului din Botoșani par tot mai deschiși spre desfășurarea de activități productive, sub forma prestării de servicii contractuale, procentul celor care manifestă dorința de a munci și sunt selectați în acest sens crescând cu peste 6% în ultimul an, iar instituția cumulând, în decursul aceleiași perioade de referință, un venit de peste 500.000 de euro, cu peste 22% mai mare decât venitul cumulat în anul anterior.

În momentul de față, Penitenciarul din Botoșani custodiază un efectiv mediu de 614 deținuți, cu un efectiv de 200 deținuți selecționați să desfășoare activități lucrative, reprezentând un procent de 33,6%. Adică fiecare al treilea deținut numărat prestează servicii contractuale, în calitate de muncitor necalificat.

„În ceea ce privește procentul persoanelor private de libertate implicate în activități lucrative în anul 2019, raportat la anul 2018, se poate observa faptul că, deși unitatea a custodiat un număr mai redus de deținuți, procentul celor care au solicitat și au fost selecționați să muncească, este mai mare. Astfel, dacă în anul 2018, la un efectiv mediu de 703 deținuți, a fost selecționat la activități lucrative un efectiv mediu de 199, în anul 2019, la un efectiv de 677 deținuți custodiați, în medie, 237 au muncit”, precizează, pentru Știri.Botoșani.Ro, inspectorul de poliție penitenciară Anna-Maria Rotariu, purtător de cuvânt al Penitenciarului din Botoșani.

Mai exact, pentru a se înțelege evoluția, ratele celor care prestează servicii contractuale și produc venituri instituției sunt, aproximativ, de 29% în 2018, respectiv de 35% în 2019, adică o creștere medie anuală de 6 procente.

Persoanele selecționate pot desfășura doar activități lucrative necalificate, precum: igienizare spații, gospodărie comunală, strângere și sortare fracții reciclabile din deșeuri municipale, lucrări în domeniul construcțiilor civile, prelucrarea lemnului, manipulare cherestea, împaletare, manipulare fier forjat, manipulare mărfuri în interiorul sau exteriorul penitenciarului, lucrări agricole, asamblare diferite piese de încălțăminte, lucrări de împădurire etc.

Procentul lunar al deținuților care desfășoară activități lucrative menține o valoare relativ constantă pe parcursul anului, cu valori maximale pe durata verii și toamnei, în funcție de lucrările specific agricole”, a precizat inspectorul Anna-Maria Rotariu.

În decursul anului 2019, la nivelul unității, situația veniturilor obținute din munca persoanelor private de libertate care au desfășurat activități productive pe bază de contracte de prestări servicii a înregistrat o creștere de 22,41% raportat la anul 2018, potrivit datelor centralizate de instituție.

Mai preciz, vorbim despre un venit încasat în valoare de 2.361.541 lei în anul 2019, echivalentul a 502.455 de euro, în raport cu un venit încasat în valoare de 1.928.745 lei în anul 2018. Făcând o comparație mai amplă, se observă o creștere a veniturilor obținute din munca deținuților de 76,18% față de cele obținute în anul 2017, când s-a înregistrat un venit încasat în valoare de 1.340.388 lei.

Pentru anul 2019, planul anual de venituri a fost realizat în procent de 99,8%, unitatea de detenție înregistrând și perioade în care s-a clasat pe locurile 7-11 în topul realizat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în ceea ce privește situația veniturilor obținute din munca persoanelor private de libertate care au desfășurat activități productive pe bază de contracte de prestări de servicii”, a adăugat inspectorul Anna-Maria Rotariu.

Conform Legii 254/2013, persoanele private de libertate selecţionate la activităţi productive în regim de prestări de servicii beneficiază atât de zile considerate ca executate, calculate la numărul total de zile lucrate, precum şi de sume bănești, în cuantum de 40% din venitul realizat. Un procent de 90% din această sumă poate fi utilizată pe perioada executării pedepsei, diferența fiind încasată la momentul punerii în libertate.

De asemenea, potrivit cuprinsului aceleiași legi, „Persoanelor condamnate care au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale li se pot acorda următoarele recompense:

a) ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior;

b) suplimentarea numărului convorbirilor online;

c) suplimentarea drepturilor la pachete şi/sau vizite;

d) suplimentarea dreptului la vizită intimă, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 69, cu excepţia alin. (1) lit. d);

e) permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an;

f) permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an;

g) permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 10 zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an”.

„Alături de demersurile de educație și reintegrare socială, formarea profesională și prestarea de activităţi productive reprezintă o modalitate esenţială pentru reechilibrarea psiho-comportamentală a persoanelor aflate în detenţie, contribuind la reintegrarea socială ulterioară a acestora. Valențele pozitive ale unor astfel de activității vin să contureze atât formarea de deprinderi de viață sănătoasă, de aptitudini, de abilități, dar în același timp facilitează conturarea sentimentului de utilitate a timpului petrecut în penitenciar”, concluzionează purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Botoșani, Anna-Maria Rotariu.